Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Ozorki wieprzowe  w galarecie to pyszna i niedroga przekąska. Również doskonała przystawka. To świetny pomysł na zagospodarowanie tanich podrobów. Ozorki wieprzowe podane z chrzanem smakują wyśmienicie. Potrzebne będzie: 2 ozorki wieprzowe 1 marchew 1 cebula 10 g żelatyny 0,5 l bulionu 1 listek laurowy sól i pieprz do smaku
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Ozór wieprzowy dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondla i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu i wylej wodę, przepłukując języki pod bieżącą wodą. Wlej świeżą, czystą wodę i postaw garnek na ogniu, zagotuj, usuwając pianę, jeśli występuje. Dodać obrane marchewki i cebulę, liście laurowe, pieprz i sól. Gotuj ozór na średnim ogniu do miękkości, około dwóch godzin. Rosół powinien być słony i smaczny.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Gotowy ozór powinien być miękki. Wyjmij go z bulionu, włóż do zimnej wody. Ostrożnie zdejmij z niego skórki, zewnętrzną warstwę. Pokrój obrany ozór na porcje lub według uznania.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Żelatynę rozpuść w 0,5 litra gorącego bulionu, ciągle mieszając, aby nie pozostały nierozpuszczone kawałki. Żelatyna jest sprzedawana na różne sposoby, dlatego musisz najpierw przeczytać instrukcje na opakowaniu. 
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku

Umieść kawałki ozora w głębokim naczyniu. W razie potrzeby dodaj gotowaną marchewkę, groszek, oliwki. Napełnij naczynie przygotowaną galaretą. Wstaw do lodówki. Gdy tylko galareta stężeje, można ją podać na stół. Najczęściej galareta z ozorków to danie świąteczne.
Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku
Ozorki w galarecie - instrukcja przygotowania krok po kroku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email