Marynowana na słodko cukinia jak ananas - zaskakujący dodatek do sałatek i deserów

Cukinia ala ananas
Autor: Shutterstock Marynowana cukinia może smakować jak ananas z puszki.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Marynowana na słodko cukinia w smaku przypomina ananasa z puszki lub gruszki z kompotu. Jest słodka i aromatyczna - sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek i deserów. Można ją również schrupać jako przekąskę. Cukinia à la ananas skradła nasze serca i kubki smakowe. Polecamy przepis na cukinię marynowaną na słodko, która smakuje jak ananas.

Słodka cukinia

W pierwszej chwili podeszłam nieco sceptycznie do tego przepisu. Jednak każdy przepis, który wydaje mi się dziwny, staram się wypróbować. A że nie miałam gdzie takiej cukinii spróbować, to zrobiłam niewielką porcję testowo. Okazało się, że smakuje świetnie! Dzieci twierdzą, że jak ananas, ja bym bardziej jej smak przyrównała do gruszek ze słodko-kwaśnej zalewy, ale cukinia ma delikatniejszą strukturę. Cukinia à la ananas świetny słodko-kwaśny dodatek do sałatek. A kiedy nie ma świeżych sezonowych owoców przygotowuję z jej dodatkiem ucierane ciasto jogurtowe.

Co kryje w sobie cukinia?

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które dostarcza organizmowi całą gamę składników odżywczych. Po pierwsze: beta karoten - jedna szklanka duszonej cukinii pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Co istotne, obróbka termiczna nie niszczy tego składnika. Po drugie, cukinia to znakomite źródło witamin - B i C oraz minerałów: magnezu i potasu. Po trzecie - luteina, zawarta w cukinii ma dobroczynny wpływ na wzrok.

Polecamy też:

Przepis na cukinię à la ananas

SKŁADNIKI

  • 3 kg cukinii
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka goździków
  • kilka kropli aromatu ananasowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę lub plastry.
  • Kwasek cytrynowy rozpuścić w 6 szklankach wody i zagotować. Gorącą zalewą zalać cukinię i odstawić na 24 godziny.
  • Następnego dnia cukinię odcedzić a zalewę ponownie zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami.
  • Gdy cukier się rozpuści włożyć cukinię i gotować 5-10 min na niewielkim ogniu.
  • Cukinię ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej