Marynowana na słodko cukinia jak ananas - pyszny dodatek do sałatek i deserów

2020-06-26
Marynowana na słodko cukinia jak ananas - pyszny dodatek do sałatek i deserów
Autor: Shutterstock Tak zamarynowana cukinia smakuje jak ananas z puszki.
łatwy
60 min
4

Marynowana na słodko cukinia w smaku przypomina ananasa z puszki. Jest słodka i aromatyczna - sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek i deserów. Można ją również schrupać jako przekąskę. Cukinia a'la ananas skradła nasze serca i kubki smakowe. Polecamy przepis na cukinię marynowaną na słodko, która smakuje jak ananas.

Co kryje w sobie cukinia?

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które dostarcza organizmowi całej gamy składników odżywczych. Po pierwsze: beta karoten - jedna szklanka duszonej cukinii pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Co istotne, obróbka termiczna nie niszczy tego składnika. Po drugie, cukinia to znakomite źródło witamin - B i C oraz minerałów: magnezu i potasu. Po trzecie - luteina, zawarta w cukinii ma dobroczynny wpływ na wzrok.

Polecamy też:

Cukinia kiszona w rulonach - zdrowa i dekoracyjna

Cukinia pasteryzowana w słoikach

Kabaczki marynowane na zimę: chrupiące jak ogórki, pyszne jak marzenie

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

3 kg cukinii

3 łyżeczki kwasku cytrynowego

1 kg cukru

1 łyżeczka kurkumy

1 opakowanie cukru waniliowego

kilka goździków

kilka kropli aromatu ananasowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę lub plastry.

Kwasek cytrynowy rozpuścić w 6 szklankach wody i zagotować. Gorącą zalewą zalać cukinię i odstawić na 24 godziny.

Następnego dnia cukinię odcedzić a zalewę ponownie zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami.

Gdy cukier się rozpuści włożyć cukinię i gotować 5-10 min na niewielkim ogniu.

Cukinię ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut.