Marynowana na słodko cukinia jak ananas - pyszny dodatek do sałatek i deserów

Marynowana na słodko cukinia jak ananas - pyszny dodatek do sałatek i deserów
Autor: Shutterstock Tak zamarynowana cukinia smakuje jak ananas z puszki.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Marynowana na słodko cukinia w smaku przypomina ananasa z puszki. Jest słodka i aromatyczna - sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek i deserów. Można ją również schrupać jako przekąskę. Cukinia a'la ananas skradła nasze serca i kubki smakowe. Polecamy przepis na cukinię marynowaną na słodko, która smakuje jak ananas.

Słodka cukinia

W pierwszej chwili podeszłam nieco sceptycznie do tego przepisu. Jednak każdy przepis, który wydaje mi się dziwny, staram się wypróbować. A że nie miałam gdzie takiej cukinii spróbować, to zrobiłam niewielką porcję na spróbowanie. Okazało się, że smakuje świetnie. Dzieci twierdzą, że jak ananas, ja bym bardziej jej smak przyrównała do gruszek z octu, ale cukinia ma delikatniejszą strukturę. Świetny słodko-kwaśny dodatek do sałatek. Kiedy nie ma świeżych sezonowych owoców przygotowuję z jej dodatkiem ucierane ciasto jogurtowe.

Co kryje w sobie cukinia?

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które dostarcza organizmowi całej gamy składników odżywczych. Po pierwsze: beta karoten - jedna szklanka duszonej cukinii pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Co istotne, obróbka termiczna nie niszczy tego składnika. Po drugie, cukinia to znakomite źródło witamin - B i C oraz minerałów: magnezu i potasu. Po trzecie - luteina, zawarta w cukinii ma dobroczynny wpływ na wzrok.

Polecamy też:

Przepis na cukinię a'la ananas

SKŁADNIKI

  • 3 kg cukinii
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka goździków
  • kilka kropli aromatu ananasowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię obrać, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę lub plastry.
  • Kwasek cytrynowy rozpuścić w 6 szklankach wody i zagotować. Gorącą zalewą zalać cukinię i odstawić na 24 godziny.
  • Następnego dnia cukinię odcedzić a zalewę ponownie zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami.
  • Gdy cukier się rozpuści włożyć cukinię i gotować 5-10 min na niewielkim ogniu.
  • Cukinię ułożyć ciasno w słoikach i zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej