Ciasto ucierane z owocami - niekłopotliwy letni hit

Ciasto ucierane z owocami - niekłopotliwy letni hit
Autor: Shutterstock Ucierane ciasto z owocami ma maślany aromat i świetny smak
łatwy
25 min
4

Ciasto ucierane z owocami jest tak uniwersalne, pyszne i proste do przygotowania, że na moim stole gości całe lato. Ciągle zmienia się jego smak, bo zależy on od aktualnie dostępnych dojrzałych owoców. A udaje się z każdymi - od truskawek, przez wiśnie, czereśnie i porzeczki, do jabłek, śliwek i gruszek.

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g dowolnych owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski.
  • Mikserem utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierać.
  • Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu, do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
  • Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze.
  • Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej