Ciasto ucierane z owocami - niekłopotliwy letni hit
2022-07-08
łatwy
25 min
4
Ciasto ucierane z owocami jest tak uniwersalne, pyszne i proste do przygotowania, że na moim stole gości całe lato. Ciągle zmienia się jego smak, bo zależy on od aktualnie dostępnych dojrzałych owoców. A udaje się z każdymi - od truskawek, przez wiśnie, czereśnie i porzeczki, do jabłek, śliwek i gruszek.
SKŁADNIKI
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać razem do miski.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierać.
- Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu, do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
- Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze.
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.