Dba o jelita, jest pyszny i łatwy do zrobienia. Kalafior w tym wydaniu jest tak dobry, że uzależnia

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kiszony kalafior to hit wśród przepisów na domowe przetwory. Tak przyrządzone różyczki kalafiora są nie tylko wyjątkowo dobre, ale i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i pozytywnie wpływają na zdrowie. Poznajcie sprawdzony przepis na kiszonego kalafiora i poznajcie jego właściwości prozdrowotne.
Czy kiszony kalafior jest dobry?
Kalafior po ukiszeniu jest wyjątkowo smaczny. Jest chrupiący, a jego smak można określić jako wyrazisty, pikantny i jednocześnie delikatnie kwaśny. Jest orzeźwiający, a fani tej domowej kiszonki uważają, że może uzależniać. Kiszony kalafior jest też bardzo zdrowy. Stanowi skarbnicę probiotyków, witamin i minerałów. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można go jeść samodzielnie, podawać jako dodatek do kanapek, wykorzystywać do sałatek, dań mięsnych i wegetariańskich.
Jakie są właściwości kiszonego kalafiora?
Kiszony kalafior to wciąż mało popularny przepis na domowe przetwory. Warto jednak przygotować kalafiora w ten sposób, ponieważ pysznie smakuje i jest prawdziwą bombą zdrowia.
- Bogactwo składników odżywczych – kiszony kalafior bogaty jest w witaminę C, która wzmacnia odporność, chroni przed wolnymi rodnikami i wspomaga produkcję kolagenu, ważną dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości witaminę K oraz regulujący ciśnienie krwi i wspomagający pracę serca potas.
- Zawartość błonnika – obecny w kiszonym kalafiorze błonnik poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości.
- Źródło antyoksydantów – przeciwutleniacze zawarte w kiszonym kalafiorze neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami i spowalniają procesy starzenia.
- Poprawa trawienia – w procesie fermentacji powstają probiotyki, które wspierają mikroflorę jelitową, usprawniają trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
- Wzmocnienie odporności – kiszony kalafior wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji.
- Działanie przeciwzapalne – niektóre związki zawarte w kalafiorze i powstające podczas fermentacji mają działanie przeciwzapalne.
- Niska kaloryczność – kiszony kalafior jest niskokaloryczny, więc jest idealnym dodatkiem do diety osób dbających o linię.
Jak zrobić kiszony kalafior?
Przepis na kiszony kalafior nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga ani nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych, ani długich godzin w kuchni. Lista składników jest krótka. Oprócz kalafiora znalazły się na niej dodatki i przyprawy, które są łatwo dostępne w wielu sklepach i na bazarkach. Aby kiszonka się udała, słoiki przeznaczone na kiszonego kalafiora należy odpowiednio przygotować. Powinny być czyste i wyparzone, a pokrywki muszą być szczelne.
Jak długo kisi się kalafior? Kiszony kalafior jest gotowy po trzech, czterech dniach i od razu nadaje się do jedzenia. Słoiki można też zakręcić i wstawić do spiżarni lub szafki i sięgać po nie w zimowe dni.
Jak więc kisić kalafiora w domu? Wystarczy wybrać ten prosty, szybki i sprawdzony przepis, aby przygotować tę oryginalną kiszonkę z kalafiorem w roli głównej.
- 1. krok – przygotowanie solanki
- 2. krok – pokrojenie kalafiora na różyczki
- 3. krok – włożenie do słoików dodatków, przypraw i kalafiora
- 4. krok – wlanie do słoików solanki
- 5. krok – odstawienie słoików z kalafiorem do ukiszenia
SKŁADNIKI
- 2 średnie główki kalafiora
solanka:- 3 litry wody
- 3 łyżki soli kamiennej
na każdy słoik:- 1 gałązka kopru z baldachami
- 2 ząbki czosnku
- 2 kawałki chrzanu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka przelać wodę i wsypać sól. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.
- Kalafiory pokroić na nieduże różyczki.
- Do słoików włożyć po 1 gałązce kopru z baldachami, kawałku chrzanu, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Wsypać po 1/2 łyżeczki kminku.
- Włożyć różyczki kalafiora i zalać solanką.
- Słoiki przykryć pokrywkami, ale nie zakręcać. Odstawić na 4 dni.
- Kiedy na powierzchni zacznie tworzyć się piana, słoiki zakręcić i wstawić do spiżarni lub kuchennej szafki.
- Podawać jako przekąskę, dodatek do obiadu lub wykorzystać jako składnik sałatek.