Dba o jelita, jest pyszny i łatwy do zrobienia. Kalafior w tym wydaniu jest tak dobry, że uzależnia
Kiszony kalafior to hit wśród przepisów na domowe przetwory. Tak przyrządzone różyczki kalafiora są nie tylko wyjątkowo dobre, ale i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i pozytywnie wpływają na zdrowie. Poznajcie sprawdzony przepis na kiszonego kalafiora i poznajcie jego właściwości prozdrowotne.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy kiszony kalafior jest dobry?
Kalafior po ukiszeniu jest wyjątkowo smaczny. Jest chrupiący, a jego smak można określić jako wyrazisty, pikantny i jednocześnie delikatnie kwaśny. Jest orzeźwiający, a fani tej domowej kiszonki uważają, że może uzależniać. Kiszony kalafior jest też bardzo zdrowy. Stanowi skarbnicę probiotyków, witamin i minerałów. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można go jeść samodzielnie, podawać jako dodatek do kanapek, wykorzystywać do sałatek, dań mięsnych i wegetariańskich.
Jakie są właściwości kiszonego kalafiora?
Kiszony kalafior to wciąż mało popularny przepis na domowe przetwory. Warto jednak przygotować kalafiora w ten sposób, ponieważ pysznie smakuje i jest prawdziwą bombą zdrowia.
- Bogactwo składników odżywczych – kiszony kalafior bogaty jest w witaminę C, która wzmacnia odporność, chroni przed wolnymi rodnikami i wspomaga produkcję kolagenu, ważną dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości witaminę K oraz regulujący ciśnienie krwi i wspomagający pracę serca potas.
- Zawartość błonnika – obecny w kiszonym kalafiorze błonnik poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości.
- Źródło antyoksydantów – przeciwutleniacze zawarte w kiszonym kalafiorze neutralizują wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami i spowalniają procesy starzenia.
- Poprawa trawienia – w procesie fermentacji powstają probiotyki, które wspierają mikroflorę jelitową, usprawniają trawienie i wchłanianie składników odżywczych.
- Wzmocnienie odporności – kiszony kalafior wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji.
- Działanie przeciwzapalne – niektóre związki zawarte w kalafiorze i powstające podczas fermentacji mają działanie przeciwzapalne.
- Niska kaloryczność – kiszony kalafior jest niskokaloryczny, więc jest idealnym dodatkiem do diety osób dbających o linię.
Jak zrobić kiszony kalafior?
Przepis na kiszony kalafior nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga ani nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych, ani długich godzin w kuchni. Lista składników jest krótka. Oprócz kalafiora znalazły się na niej dodatki i przyprawy, które są łatwo dostępne w wielu sklepach i na bazarkach. Aby kiszonka się udała, słoiki przeznaczone na kiszonego kalafiora należy odpowiednio przygotować. Powinny być czyste i wyparzone, a pokrywki muszą być szczelne.
Jak długo kisi się kalafior? Kiszony kalafior jest gotowy po trzech, czterech dniach i od razu nadaje się do jedzenia. Słoiki można też zakręcić i wstawić do spiżarni lub szafki i sięgać po nie w zimowe dni.
Jak więc kisić kalafiora w domu? Wystarczy wybrać ten prosty, szybki i sprawdzony przepis, aby przygotować tę oryginalną kiszonkę z kalafiorem w roli głównej.
- 1. krok – przygotowanie solanki
- 2. krok – pokrojenie kalafiora na różyczki
- 3. krok – włożenie do słoików dodatków, przypraw i kalafiora
- 4. krok – wlanie do słoików solanki
- 5. krok – odstawienie słoików z kalafiorem do ukiszenia
SKŁADNIKI
- 2 średnie główki kalafiora
solanka:- 3 litry wody
- 3 łyżki soli kamiennej
na każdy słoik:- 1 gałązka kopru z baldachami
- 2 ząbki czosnku
- 2 kawałki chrzanu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka przelać wodę i wsypać sól. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.
- Kalafiory pokroić na nieduże różyczki.
- Do słoików włożyć po 1 gałązce kopru z baldachami, kawałku chrzanu, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Wsypać po 1/2 łyżeczki kminku.
- Włożyć różyczki kalafiora i zalać solanką.
- Słoiki przykryć pokrywkami, ale nie zakręcać. Odstawić na 4 dni.
- Kiedy na powierzchni zacznie tworzyć się piana, słoiki zakręcić i wstawić do spiżarni lub kuchennej szafki.
- Podawać jako przekąskę, dodatek do obiadu lub wykorzystać jako składnik sałatek.