Jak przygotować słoiki na przetwory?

2016-07-25 14:17

Żeby przetwory się udały, trzeba odpowiednio przygotować dla nich słoiki. Naczynia na przetwory muszą być czyste, wyparzone wrzątkiem albo wygrzane w piekarniku, a zakrętki odpowiednio dobrane.

jak-przygotowac-sloiki-na-przetwory.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Słoiki na przetwory, zanim trafią do nich dżemy, powidła czy kiszonki, wymagają zabiegów gwarantujących ich czystość.

Słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste, inaczej nasza praca włożona w przygotowanie dżemów czy konfitur, pójdzie na marne i przetwory bardzo szybko się zepsują.

Słoiki, w których będziemy pasteryzować przetwory, najpierw myjemy w gorącej wodzie z detergentem. Dobrze płuczemy i gotujemy przez kilka minut w wodzie. Możemy też wyprażyć je w piekarniku. Wkładamy je do zimnego piekarnika, ogrzewamy do 100 st. C i po 10 minutach wyjmujemy.

Gumowe uszczelki myjemy, dobrze płuczemy, wyparzamy wrzątkiem. Po osuszeniu przecieramy spirytusem.

Najlepsze do przetworów są słoiki typu twist. Jeśli mamy słoiki używane, sprawdźmy, czy nie są wyszczerbione i czy wieczka nie są krzywe. Przykrywki mogą być wykorzystywane do pasteryzacji tylko 4 - 3 razy. Nawet mała nieszczelność spowoduje, że do środka dostanie się powietrze i namnożą się bakterie, co grozi zepsuciem przetworu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE