Pomidory w słoikach na zimę: po fińsku, jak świeże
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wszyscy kochamy pomidory za ich zapach, aromat i soczystość. Niestety, zimą świeże pomidory tracą swoje walory. Jak zatem zachować ten wspaniały letni smak na dłużej? Wypróbujcie fiński sposób na pomidory w słoikach. Po otwarciu smakują jak świeża sałatka pomidorowa! To genialne!
Prosty i szybki przepis na pomidory w słoikach po fińsku. Potrzebujesz tylko mięsistych pomidorów i zwykłej cebuli. Pomidory kroi się w plastry, cebulę w cienkie półpierścienie. Specjalna zalewa - marynata - jest przygotowywana z minimalną ilością przypraw. Po zapełnieniu słoików, pomidory są pasteryzowane, co zapewnia im długotrwałe przechowywanie. Po otwarciu pomidory smakują naturalnie, jak świeże. Po prostu obłędna sałatka za grosze! Idealne pomidory w słoikach na zimę!
Zobacz także: Jak wysterylizować słoiki w domu? Cztery sprytne sposoby
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie półpierścienie. Przełóż do durszlaka, zalej wrzątkiem, to złagodzi gorycz i ostrość warzywa. Pozostaw w durszlaku na kilka minut, aby ściekł cały płyn.
- Dokładnie umyj pomidory. Wytnij miejsce, w którym przyczepiona jest szypułka. Każdy owoc pokrój na 4-5 grubych plastrów lub na 4 cząstki, podłużne kawałki.
- Szklane słoiki o pojemności 500 ml umyj, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób - w kuchence mikrofalowej lub piekarniku, zmywarce lub wygotuj. Pokrywki również wysterylizuj. Po sterylizacji całkowicie wysusz słoiki i pokrywki.
- Umieść warstwę cebuli na dnie. Następnie napełnij słoik warstwami pomidorów, cebuli i znowu pomidorów. Ostatnią warstwą powinna być cebula.
- Przygotuj zalewę. Do wrzącej wody wsyp sól (1 czubata łyżka stołowa) i cukier, wlej ocet. Gotuj marynatę przez kilka minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, a następnie zdejmij z ognia.
- Gorącą marynatę natychmiast wlej do słoików do samej szyjki słoja. Lekko wstrząśnij słoikami, aby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza.
- Zamknij słoiki pokrywkami, umieść w dużym garnku z gorącą wodą. Wcześniej połóż szmatkę lub matę silikonową na spodzie. Woda w garnku powinna sięgać do ¾ wysokości słoika. Słoiki z zawartością pasteryzować przez 5 minut, a następnie wyjąć je z wrzącej wody za pomocą rękawic kuchennych. Czasy podane są dla słoików o pojemności 500 ml, dla słoików o pojemności 1 litra należy wydłużyć czas do 10 minut.
- Natychmiast dokręć pokrywki tak mocno, jak to możliwe. Odwróć słoiki do góry dnem. Okryj ręcznikiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Gotowe słoiki przechowuj w piwnicy lub innym zacienionym pomieszczeniu o stabilnej temperaturze poniżej 18°C.