Pomidory w słoikach na zimę: po fińsku, jak świeże

Pomidory w słoikach na zimę po fińsku jak świeże
Autor: Shutterstock.com Słoiki napełnione pomidorami i cebulą gotowe do pasteryzacji
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pomidory uwielbiamy wszyscy za zapach, aromat i soczystość. Niestety zimą świeże pomidory tracą swój czar. Jak zatrzymać na dłużej cudowny letni smak pomidorów? Wypróbujcie fiński patent na pomidory w słoikach. Po otwarciu smakują jak sałatka ze świeżych pomidorów! Genialne! 

Prosty i szybki przepis na pomidory w słoikach po fińsku. Potrzebujesz tylko mięsistych pomidorów i zwykłej cebuli. Pomidory kroi się w plastry, cebulę w cienkie półpierścienie. Specjalna zalewa - marynata - jest przygotowywana z minimalną ilością przypraw. Po zapełnieniu słoików, pomidory są pasteryzowane, co zapewnia im długotrwałe przechowywanie. Po otwarciu pomidory smakują naturalnie, jak świeże. Po prostu obłędna sałatka za grosze! Idealne pomidory w słoikach na zimę! 

Zobacz także: Jak wysterylizować słoiki w domu? Cztery sprytne sposoby

SKŁADNIKI

  • 4 kg pomidorów mięsistych np. bawole serce lub gargamel
  • 1 kg cebuli
  • 1 l wody
  • 1½ łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 50 ml octu 10%
  • 4 słoiki o pojemności 500 ml

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz, pokrój w cienkie półpierścienie. Przełóż do durszlaka, zalej wrzątkiem, to złagodzi gorycz i ostrość warzywa. Pozostaw w durszlaku na kilka minut, aby ściekł cały płyn.
  • Dokładnie umyj pomidory. Wytnij miejsce, w którym przyczepiona jest szypułka. Każdy owoc pokrój na 4-5 grubych plastrów lub na 4 cząstki, podłużne kawałki.
  • Szklane słoiki o pojemności 500 ml umyj, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób - w kuchence mikrofalowej lub piekarniku, zmywarce lub wygotuj. Pokrywki również wysterylizuj. Po sterylizacji całkowicie wysusz słoiki i pokrywki.
  • Umieść warstwę cebuli na dnie. Następnie napełnij słoik warstwami pomidorów, cebuli i znowu pomidorów. Ostatnią warstwą powinna być cebula. 
  • Przygotuj zalewę. Do wrzącej wody wsyp sól (1 czubata łyżka stołowa) i cukier, wlej ocet. Gotuj marynatę przez kilka minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą, a następnie zdejmij z ognia.
  • Gorącą marynatę natychmiast wlej do słoików do samej szyjki słoja. Lekko wstrząśnij słoikami, aby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza.
  • Zamknij słoiki pokrywkami, umieść w dużym garnku z gorącą wodą. Wcześniej połóż szmatkę lub matę silikonową na spodzie. Woda w garnku powinna sięgać do ¾ wysokości słoika. Słoiki z zawartością pasteryzować przez 5 minut, a następnie wyjąć je z wrzącej wody za pomocą rękawic kuchennych. Czasy podane są dla słoików o pojemności 500 ml, dla słoików o pojemności 1 litra należy wydłużyć czas do 10 minut.
  • Natychmiast dokręć pokrywki tak mocno, jak to możliwe. Odwróć słoiki do góry dnem. Okryj ręcznikiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.  
  • Gotowe słoiki przechowuj w piwnicy lub innym zacienionym pomieszczeniu o stabilnej temperaturze poniżej 18°C.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej