Mój dżem z czarnej porzeczki nie ma sobie równych. Jego smak podkręcają te 2 owoce

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Coraz więcej osób robi pełne smaku przetwory z owoców w domu. W tym roku hitem jest domowy dżem z czarnej porzeczki. Aby smakował jeszcze lepiej, warto dodać do niego dwa składniki, czyli jabłka i pomarańcze. Chociaż przygotowanie wymaga nieco zachodu, warto skorzystać z tego przepisu. Zobaczcie, jak samodzielnie zrobić dżem z czarnej porzeczki z jabłkami i pomarańczami.
Z czym połączyć czarną porzeczkę na dżem?
Według tradycyjnych przepisów dżem z czarnej porzeczki robi się z tylko z dodatkiem cukru. Czasem dodaje się substancje zagęszczające. W tym sezonie na domowe przetwory warto sprawdzić przepis na ten wyśmienity dżem wzbogacony dwoma innymi owocami, czyli jabłkami i pomarańczami. Czarna porzeczka doskonale się z nimi komponuje, a dżem smakuje przepysznie. Jabłka i pomarańcze sprawiają, że do dżemu nie trzeba dodawać gotowych zagęszczaczy jak cukier żelujący. Oba owoce mają takie właściwości, ponieważ są bogate w naturalne pektyny. Dzięki tym dwóm owocom dżem z czarnej porzeczki ma idealnie gęstą konsystencję oraz obłędny i orzeźwiający smak.
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki z jabłkami i pomarańczami?
Przepis na pełen smaku domowy dżem z czarnej porzeczki, jabłek i pomarańczy nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe, ale należy pamiętać, że liczy się je w dniach, a nie godzinach. Doskonały dżem z czarnej porzeczki z jabłkami i pomarańczami jest gotowy dopiero po dwóch dniach. Do przygotowania dżemu oprócz owoców trzeba się jeszcze zaopatrzyć się w cukier trzcinowy i cytrynę. Sezon na czarną porzeczkę jeszcze trwa, więc warto zrobić kilka słoiczków tego wyśmienitego domowego dżemu na zimę.
Jak więc zrobić w domowych warunkach dżem z czarnej porzeczki z dodatkiem jabłek i pomarańczy? Wybierając ten przepis, obłędny dżem uda się już za pierwszym razem. W zimowe dni przypomni o słonecznych letnich dniach.
- 1. krok – zasypanie czarnych porzeczek cukrem i odstawienie na 3 godziny
- 2. krok – gotowanie czarnych porzeczek i powtórzenie czynności przez 2 kolejne dni
- 3. krok – przygotowanie musu jabłkowego
- 4. krok – wymieszanie czarnej porzeczki z musem jabłkowym i sokiem z pomarańczy
- 5. krok – przełożenie gorącego dżemu z czarnej porzeczki, jabłek i pomarańczy do słoików
Do czego podawać dżem z czarnej porzeczki z jabłkami i pomarańczą?
Zamiast kupować gotowe słoiczki z dżemem z czarnej porzeczki, w tym roku można przygotować go w domu. Ten z dodatkiem jabłek i pomarańczy jest przepyszny, ma przyjemną gęstą konsystencję i pasuje do wielu potraw. Dżem z czarnej porzeczki wzbogacony jabłkami i pomarańczami to pomysł na śniadanie. Pysznie smakuje z pieczywem, plackami czy naleśnikami. Można dodawać go do owsianki i jogurtu naturalnego. Sprawdzi się też jako składnik słodkich wypieków i deserów. Może być ciekawym dodatkiem do deski serów. Dżem z czarnej porzeczki, jabłek i pomarańczy to jeden z najlepszych przetworów z owoców na zimę, który można zrobić w domu.
SKŁADNIKI
- 2 kg czarnej porzeczki
- 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 3 pomarańcze
- 500 g cukru trzcinowego
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone czarne porzeczki zerwać z krzaczków i przełożyć do garnka. Wsypać połowę cukru i odstawić na 3 godziny.
- Garnek postawić na małym ogniu i podgrzewać 30 minut, aż czarne porzeczki zaczną się rozpadać. Często mieszać. Czynność powtórzyć przez kolejne 2 dni.
- Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do drugiego garnka. Wlać sok wyciśnięty z cytryny i wsypać pozostały cukier. Gotować na średnim ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać i powstanie mus.
- Mus jabłkowy przełożyć do porzeczek i wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą.
- Gorący dżem z czarnej porzeczki przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Mocno zakręcić, przykryć kocem lub ręcznikiem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do szafki lub spiżarni, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, placków, naleśników lub wykorzystać jako dodatek do słodkich wypieków.