Kiszona cukinia małosolna - genialny dodatek do wszystkiego
2021-07-06
łatwy
35 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Uwielbiasz ogórki małosolne? My również! Ale co byś powiedział na małosolną cukinię? Jest pyszna, delikatna i pasuje właściwie do wszystkiego. Teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie kiszonej cukinii - jest młoda, chrupiąca i niedroga.
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych, niedużych cukinii
- 6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- koper do przetworów
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 litry gorącej wody
- 2 łyżki soli niejodowanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sól wymieszać z wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia, odstawić żeby ostygła.
- Słoiki umyć i wyparzyć. Cukinię dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w dość grube plastry.
- Plastry cukinii układać ciasno w słoikach, do każdego słoika włożyć też 1-2 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, trochę kopru i gorczycy.
- Słoiki zakręcić i odstawić na kilka dni. Cukinia małosolna jest już smaczna po 2-3 dniach.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?