Kiszona cukinia małosolna - genialny dodatek do wszystkiego

Kiszona cukinia małosolna - genialny dodatek do wszystkiego
Autor: Shutterstock Cukinia małosolna w słoju.
łatwy
35 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Uwielbiasz ogórki małosolne? My również! Ale co byś powiedział na małosolną cukinię? Jest pyszna, delikatna i pasuje właściwie do wszystkiego. Teraz jest najlepszy czas na przygotowywanie kiszonej cukinii - jest młoda, chrupiąca i niedroga.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych, niedużych cukinii
  • 6 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • koper do przetworów
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 litry gorącej wody
  • 2 łyżki soli niejodowanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sól wymieszać z wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia, odstawić żeby ostygła.
  • Słoiki umyć i wyparzyć. Cukinię dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w dość grube plastry.
  • Plastry cukinii układać ciasno w słoikach, do każdego słoika włożyć też 1-2 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, trochę kopru i gorczycy.
  • Słoiki zakręcić i odstawić na kilka dni. Cukinia małosolna jest już smaczna po 2-3 dniach.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej