Przetwory ze śliwek - jakie śliwki do marynaty, jakie na powidła, a jakie do suszenia?
Sezon śliwkowy w pełni. Na bazarach mamy olbrzymi wybór tych owoców: fioletowe, zielone, żółte, małe, duże, smukłe i grube. Wszystkie doskonale smakują. Podpowiadamy, które śliwki najbardziej nadają się na przetwory - dżemy, powidła, marynaty, a które do suszenia.

Spis treści
Węgierka
Najbardziej popularna odmiana śliwki - i najbardziej uniwersalna. Doskonale smakuje w formie powideł, a także marynat, zaprawiona w occie. Węgierka nadaje się również do suszenia.
Mirabelka
Niewielka śliwka o żółtym kolorze. Nadaje się na powidła i dżemy. Ma kwaśny smak. Można z niej także przygotować kompoty - nie wymaga pestkowania do tego celu.
Renkloda
To dość duże owoce. Mają charakterystyczny bladofioletowy lub zielonkawy kolor. Często śliwka renkloda może sprawiać wrażenie niedojrzałej, ale ma słodki smak. Jest dość mięsista. Nadaje się na dżemy i do zaprawy w marynatach. Co bardzo ważne, do przetworów z tego rodzaju śliwek lepiej nie dodawać goździków, a zastąpić je imbirem.
Opal
To wczesna fioletowa odmiany śliwki. Jest słodka i ma ciemnobrązowy miąższ, od którego łatwo odchodzi pestka. Nadaje się do suszenia i na powidła. Dobrze będzie smakowała zaprawiona w occie z dodatkiem goździków.
Stanley
To amerykańska odmiana śliwki. Charakteryzuje się dużymi, ciemnofioletowymi owocami z zielonkawym miąższem. Nadaje się do suszenia (choć nie jest tak słodka jak opal), na dżemy i powidła, choć do słodkich przetworów z tej odmiany trzeba dodać więcej cukru.
Cacanska (lepotica, rana, najbolja)
Odmiany śliwek wyhodowanych w dawnej Jugosławii. Otrzymana została ze skrzyżowania odmiany Węgierki Wangenheima i Węgierki Pożegacza, dzięki czemu ma smak zbliżony do śliwek węgierek. Charakteryzują je spore owoce, ważace około 40 gram. Skórka owoców jest ciemnogranatowa, pokryta jasnoniebieskim nalotem. Miąższ jest zielonożółty, dość jędrny, soczysty, smaczny, bardzo łatwo oddziela się od pestki. Śliwki tych odmian nadają się do jedzenia na surowo ale też na przetwory - powidła, dżemy i do suszenia - zwłaszcza do suszenia jak śliwki kalifornijskie.