Powidła śliwkowe z piekarnika - sprawdzony przepis

2021-09-03
Powidła śliwkowe z piekarnika
Autor: Shutterstock Powidła śliwkowe nie przypalają się i nie wymagają stałego mieszania, jeśli zdecydujemy się na przygotowanie ich w piekarniku.
łatwy
180 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Najprostszy przepis na śliwkowe powidła to pomysł na przygotowanie ich w piekarniku! Podpowiadamy, jak szybko i bez niepotrzebnego stania przy kuchni zrobić powidła ze śliwek.

Jakie śliwki na powidła?

Najlepsze są węgierki, ale można też użyć innych śliwek, ważne by były dobrze dojrzałe i słodkie. Z kolei cukier można zastąpić miodem - wystarczy 20 dag miodu. Można też z cukru zrezygnować w ogóle, jeśli śliwki są bardzo słodkie.

SKŁADNIKI

  • 5 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • pół łyżeczki aromatu rumowego
  • pół szklanki rumu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć i wypestkować.
  • Piekarnik nagrzać do 200ºC.
  • Śliwki włożyć do brytfanki, zasypać cukrem, wymieszać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 170ºC.
  • Śliwki mieszać co 30 minut, piec - 2-3 godziny - aż odparuje sok i zmienią barwę na ciemniejszą
  • Dodać aromat rumowy i rum, zamieszać, zapiekać jeszcze 10 minut.
  • Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki  do góry dnem.
Dlaczego warto jeść śliwki?