Najprostszy kompot z mirabelek na zimę - przepis za grosze
2023-08-08
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kompot z mirabelek na zimę zrobisz dosłownie w kilkanaście minut (nie licząc czasu pasteryzacji). Prościej już być nie może - bez pestkowania śliwek, bez długich przygotowań. W sezonie na mirabelki możesz mieć te owoce praktycznie za darmo - wiele drzew mirabelek rośnie dziko. Warto obfitość ich owoców wykorzystać z pożytkiem dla siebie.
SKŁADNIKI
- dowolna ilość mirabelek
- 7 łyżek cukru na słoik 0,9 l
- gorąca woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki i zakrętki do nich wyparz.
- Umyte i odsączone śliwki wrzuć do słoików do 3/4 wysokości.
- Do każdego słoika wsyp podaną ilość cukru.
- Zalej śliwki gorącą wodą, tak by owoce były przykryte. Zakręć słoiki i pasteryzuj 15 minut od zagotowania się wody.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Zobacz też galerię z innymi przetworami z mirabelek