Najprostszy kompot z mirabelek na zimę - przepis za grosze

Prosty kompot z mirabelek na zimę - przepis za grosze
Autor: Shutterstock Kompot z mirabelek zimą zachwyci, a przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kompot z mirabelek na zimę zrobisz dosłownie w kilkanaście minut (nie licząc czasu pasteryzacji). Prościej już być nie może - bez pestkowania śliwek, bez długich przygotowań. W sezonie na mirabelki możesz mieć te owoce praktycznie za darmo - wiele drzew mirabelek rośnie dziko. Warto obfitość ich owoców wykorzystać z pożytkiem dla siebie.

SKŁADNIKI

  • dowolna ilość mirabelek
  • 7 łyżek cukru na słoik 0,9 l
  • gorąca woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki i zakrętki do nich wyparz.
  • Umyte i odsączone śliwki wrzuć do słoików do 3/4 wysokości.
  • Do każdego słoika wsyp podaną ilość cukru.
  • Zalej śliwki gorącą wodą, tak by owoce były przykryte. Zakręć słoiki i pasteryzuj 15 minut od zagotowania się wody.
Dlaczego warto jeść śliwki?

Zobacz też galerię z innymi przetworami z mirabelek

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej