Śliwki węgierki – owoce na najlepsze powidła ze śliwek. Bez grama cukru

Powidła z węgierek
Autor: Shutterstock Węgierki to chyba najdoskonalsze śliwki na powidła
łatwy
200 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co roku robię powidła z węgierek, które najszybciej znikają z moich przetworów. Są słodko-kwaskowe – bez grama cukru. Pyszne! Cały sekret polega na wyczekaniu na odpowiednie owoce i uprużeniu ich w piekarniku.

Węgierki są najlepszym materiałem na powidła. Najdoskonalsze są stare rodzaje odmian dające małe owoce. Węgierki kupuję pod koniec września, a jeszcze lepiej na początku października, gdy są już dobrze wycukrzone – mają wówczas pomarszczoną skórę przy ogonkach.

Pestkuję śliwki, jednak nie wyrzucam samych pestek, tylko robię z nich pakunek w gazie i prużę (krócej) razem z owocami. To daje mi pełnię smaku, który podkreślam szczyptą suszonego imbiru. Jeśli śliwki są bardzo słodkie, dodaję antonówkę.

SKŁADNIKI

  • 4 kg śliwek węgierek
  • opcjonalnie: jabłko antonówka
  • opcjonalnie: szczypta mielonego imbiru
  • naczynie żaroodporne lub emaliowana brytfanna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypestkuj śliwki. Nie wyrzucaj pestek.
  • Rozłóż śliwki w naczyniu, w którym będą się prużyły owoce, a między nie wetknij pakunek zawiniętych w gazę pestek.
  • Wstaw naczynie ze śliwkami do piekarnika i pruż owoce bez przykrycia w temperaturze 180–200ºC przez około 2 godziny.
  • Co jakiś czas mieszaj rozpadające się owoce drewnianą łyżką.
  • Po odpowiednim czasie wyłącz piekarnik i wyjmij zawiniątko z pestkami – już nie będą potrzebne.
  • Następnego dnia ponownie duś powidła w piekarniku. Posmakuj, czy są słodkie, i zdecyduj, czy dodać do nich jabłko – jeśli tak, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z masą śliwkową. Dodaj też szczyptę imbiru.
  • Śliwki w piekarniku trzymaj, aż odpowiednio zgęstnieją: gdy zrobisz łyżką korytarz po środku masy i nie będzie ona miała tendencji do zlewania się (takiego, że korytarz przestaje istnieć), oznacza to, że powidła są gotowe.
  • Przełóż gorące powidła do wyparzonych wcześniej słoików, dokręć i wstaw do wyłączonego, ale wciąż ciepłego piekarnika. Niech tam się wekują. Gdy piekarnik ostatecznie wystygnie, a słoiki będą wciąż ciepłe, możesz je, wyciągnąwszy z piekarnika, okryć jeszcze kocem, aby pod nim stygły w dalszym cieple. Z pewnością doskonale się zapasteryzują.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej