Śliwki węgierki – owoce na najlepsze powidła ze śliwek. Bez grama cukru

2022-08-01 11:25

Co roku robię powidła z węgierek, które najszybciej znikają z moich przetworów. Są słodko-kwaskowe – bez grama cukru. Pyszne! Cały sekret polega na wyczekaniu na odpowiednie owoce i uprużeniu ich w piekarniku.

Powidła z węgierek

i

Autor: Shutterstock Węgierki to chyba najdoskonalsze śliwki na powidła
łatwy
200 min
10

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Węgierki są najlepszym materiałem na powidła. Najdoskonalsze są stare rodzaje odmian dające małe owoce. Węgierki kupuję pod koniec września, a jeszcze lepiej na początku października, gdy są już dobrze wycukrzone – mają wówczas pomarszczoną skórę przy ogonkach.

Pestkuję śliwki, jednak nie wyrzucam samych pestek, tylko robię z nich pakunek w gazie i prużę (krócej) razem z owocami. To daje mi pełnię smaku, który podkreślam szczyptą suszonego imbiru. Jeśli śliwki są bardzo słodkie, dodaję antonówkę.

SKŁADNIKI

  • 4 kg śliwek węgierek
  • opcjonalnie: jabłko antonówka
  • opcjonalnie: szczypta mielonego imbiru
  • naczynie żaroodporne lub emaliowana brytfanna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypestkuj śliwki. Nie wyrzucaj pestek.
  • Rozłóż śliwki w naczyniu, w którym będą się prużyły owoce, a między nie wetknij pakunek zawiniętych w gazę pestek.
  • Wstaw naczynie ze śliwkami do piekarnika i pruż owoce bez przykrycia w temperaturze 180–200ºC przez około 2 godziny.
  • Co jakiś czas mieszaj rozpadające się owoce drewnianą łyżką.
  • Po odpowiednim czasie wyłącz piekarnik i wyjmij zawiniątko z pestkami – już nie będą potrzebne.
  • Następnego dnia ponownie duś powidła w piekarniku. Posmakuj, czy są słodkie, i zdecyduj, czy dodać do nich jabłko – jeśli tak, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z masą śliwkową. Dodaj też szczyptę imbiru.
  • Śliwki w piekarniku trzymaj, aż odpowiednio zgęstnieją: gdy zrobisz łyżką korytarz po środku masy i nie będzie ona miała tendencji do zlewania się (takiego, że korytarz przestaje istnieć), oznacza to, że powidła są gotowe.
  • Przełóż gorące powidła do wyparzonych wcześniej słoików, dokręć i wstaw do wyłączonego, ale wciąż ciepłego piekarnika. Niech tam się wekują. Gdy piekarnik ostatecznie wystygnie, a słoiki będą wciąż ciepłe, możesz je, wyciągnąwszy z piekarnika, okryć jeszcze kocem, aby pod nim stygły w dalszym cieple. Z pewnością doskonale się zapasteryzują.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej...