Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis na dżem mirabelkowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Masz w ogrodzie mirabelki? Albo znasz czyste miejsce, w którym rosną dziko? Wykorzystaj ich owoce! Co można zrobić z mirabelek? Na przykład pyszny dżem z mirabelek idealny na zimowe wieczory. Sprawdź, jak zrobić dżem mirabelkowy.
Mirabelki na dżem
Mirabelki często kojarzą się z dzieciństwem i jedzeniem owoców, które rosły przy drodze lub gdzieś z tyłu ogrodu i nikt nie chciał się nimi zainteresować. Dziś ich smak jest coraz częściej doceniany i mirabelki można znaleźć także w sklepach. Nadają się idealnie m.in. na dżem. W przypadku dżemu mirabelkowego kluczem są owoce. Te dziko rosnąco są często mało aromatyczne i mają zbyt rzadką konsystencję. Owoce powinny być mięsiste i mieć intensywny zapach.
Przepis na dżem z mirabelek
SKŁADNIKI
- 2 kilogramy mirabelek
- 0,5 kilograma cukru (najlepiej brązowego)
- 3 łyżki soku z cytryny
- laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj dokładnie owoce, a następnie osusz i wypestkuj. Laskę wanilii przekrój na pół i wydobądź ziarna.
- Owoce przełóż do głębokiego naczynia, zasyp cukrem i wymieszaj. Całość odstaw w chłodne, zacienione miejsce na 12 godzin, by mirabelki puściły sok.
- Następnie przełóż je na patelnię i smaż na średnim ogniu. Dorzuć ziarna wanilii. Kiedy owoce zaczną tracić kolor i zyskają odpowiednią, "dżemową" konsystencję, dodaj sok z cytryny.
- Jeszcze gorący dżem z mirabelek przełóż do wyparzonych słoików.
- Tak przygotowany dżem można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Jeśli chcesz, by zachował przydatność na dłużej, dżem można także pasteryzować.