Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis na dżem mirabelkowy

2024-09-02
SuDeK
Dżem z mirabelek
Autor: Shutterstock W domowej spiżarni warto znaleźć miejsce na pyszny dżem z mirabelek
średni
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Masz w ogrodzie mirabelki? Albo znasz czyste miejsce, w którym rosną dziko? Wykorzystaj ich owoce! Co można zrobić z mirabelek? Na przykład pyszny dżem z mirabelek idealny na zimowe wieczory. Sprawdź, jak zrobić dżem mirabelkowy.

Mirabelki na dżem

Mirabelki często kojarzą się z dzieciństwem i jedzeniem owoców, które rosły przy drodze lub gdzieś z tyłu ogrodu i nikt nie chciał się nimi zainteresować. Dziś ich smak jest coraz częściej doceniany i mirabelki można znaleźć także w sklepach. Nadają się idealnie m.in. na dżem. W przypadku dżemu mirabelkowego kluczem są owoce. Te dziko rosnąco są często mało aromatyczne i mają zbyt rzadką konsystencję. Owoce powinny być mięsiste i mieć intensywny zapach.

Przepis na dżem z mirabelek

SKŁADNIKI

  • 2 kilogramy mirabelek
  • 0,5 kilograma cukru (najlepiej brązowego)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj dokładnie owoce, a następnie osusz i wypestkuj. Laskę wanilii przekrój na pół i wydobądź ziarna.
  • Owoce przełóż do głębokiego naczynia, zasyp cukrem i wymieszaj. Całość odstaw w chłodne, zacienione miejsce na 12 godzin, by mirabelki puściły sok.
  • Następnie przełóż je na patelnię i smaż na średnim ogniu. Dorzuć ziarna wanilii. Kiedy owoce zaczną tracić kolor i zyskają odpowiednią, "dżemową" konsystencję, dodaj sok z cytryny.
  • Jeszcze gorący dżem z mirabelek przełóż do wyparzonych słoików.
  • Tak przygotowany dżem można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Jeśli chcesz, by zachował przydatność na dłużej, dżem można także pasteryzować.
Dlaczego warto jeść śliwki?
SuDeK