Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Jesienne ciasto przygotowane na bazie twarogu z dodatkiem śliwek i jabłek to rozkosz dla podniebienia. Ciasto twarogowe jest słodkie, puszyste, wilgotne i rozpieszcza wszystkie zmysły obłędnym smakiem. Idealne do popołudniowej herbaty.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Składniki: 100 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej i miękkiej konsystencji,  3 jajka rozmiar M 250 g twarogu półtłustego 6 kopiastych łyżek cukru 230 g mąki (1,5 szklanki o pojemności 250 ml) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli (1/4 łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 kwaśne jabłka 10-12 śliwek węgierek oraz forma do pieczenia o rozmiarze 28 cm tłuszcz do posmarowania formy cukier puder do dekoracji
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Jajka po wybiciu ze skorupek ucieramy z cukrem, solą i wanilią. Jajka ucieramy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania białej puszystej masy. Do masy dodajemy pokrojona na kawałeczki masło oraz roztarty widelcem twaróg. Miksujemy na jednorodną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto wykładamy na formę posmarowaną tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasta.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę lub na kawałki. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Pokrojone owoce układamy na powierzchni ciasta lekko je dociskając.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyłączamy grzanie piekarnika i pozostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami
Ciasto twarogowe ze śliwkami i jabłkami
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email