Kompot ze śliwek renklod na zimę: prosty przepis

Kompot ze śliwek renklod na zimę
Autor: Shutterstock Renklody znakomicie nadają się na kompot na zimę
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kompot ze śliwek renklod na zimę przygotujesz bardzo łatwo. Nie musisz wypestkowywać śliwek, a także wykonywać żadnych skomplikowanych czynności kulinarnych. Warto więc zamknąć śliwki w słoikach i cieszyć się zimą ich słodkim smakiem i aromatem.

SKŁADNIKI

  • 3 kg śliwek renklod
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć i osuszyć. Każdą z nich nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
  • Włożyć owoce do  słoików o pojemności 900 ml.
  • Do każdego słoja wsypać 3 łyżki cukru.
  • Zalać gorącą wodą, zakręcić słoiki i pasteryzować je ok. 15 minut od zagotowania się wody.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej