Kompot ze śliwek renklod na zimę: prosty przepis
2021-08-15
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kompot ze śliwek renklod na zimę przygotujesz bardzo łatwo. Nie musisz wypestkowywać śliwek, a także wykonywać żadnych skomplikowanych czynności kulinarnych. Warto więc zamknąć śliwki w słoikach i cieszyć się zimą ich słodkim smakiem i aromatem.
SKŁADNIKI
- 3 kg śliwek renklod
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i osuszyć. Każdą z nich nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
- Włożyć owoce do słoików o pojemności 900 ml.
- Do każdego słoja wsypać 3 łyżki cukru.
- Zalać gorącą wodą, zakręcić słoiki i pasteryzować je ok. 15 minut od zagotowania się wody.
Dlaczego warto jeść śliwki?