Dżem renklodowy jak u babci. Słodki i aromatyczny dżem z renklod, idealny do pieczywa

Dżem z renklod - przepis na pyszne renklodowe przetwory
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Dżem z renklod nie wymaga dużego dodatku cukru, bo te śliwki są bardzo słodkie, szybko się także rozgotowują
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Renklody to jedne z najsmaczniejszych śliwek – słodkie, soczyste i pełne aromatu. Świetnie smakują na surowo, idealnie sprawdzają się także w domowych przetworach. Dżem z renklod ma gładką konsystencję, piękny kolor i głęboki smak, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Jeśli masz dostęp do większej ilości renklod, warto poświęcić chwilę i zrobić ten wyjątkowy dżem. To prosty sposób, by zachować ich smak na dłużej i mieć gotowy dodatek do śniadań, naleśników czy wypieków.

Przetwory z renklod - zachowaj smak renklod na dłużej

Renklody to odmiana śliwek, która wyróżnia się nie tylko pięknym, złocisto-zielonym kolorem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem – są soczyste, słodkie i bardzo aromatyczne. Te owoce mają delikatny miąższ, który niemal rozpływa się w ustach, dlatego cenione są zarówno przez miłośników deserów, jak i domowych przetworów.

Niestety, renklody mają jedną istotną wadę — są mało trwałe. Bardzo szybko się psują, a ich dojrzały miąższ łatwo ulega fermentacji. Właśnie dlatego, gdy tylko pojawią się na targach czy w ogrodach, warto działać szybko i wykorzystać je w kuchni.

Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie ich smaku są domowe przetwory. Dżemy, powidła czy kompoty z renklod mają delikatną, naturalną słodycz i świetnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i do deserów. To też sposób na ograniczenie marnowania tych pysznych, lecz nietrwałych owoców.

SKŁADNIKI

  • 2 kg renklod
  • 4 szklanki cukru
  • sok i skórka z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, usunąć z nich pestki a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
  • Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Następnie dodać sok i skórkę cytrynową i postawić na niedużym gazie.
  • Gotować aż dżem zgęstnieje, przełożyć do wyparzonych słoików i studzić do góry dnem.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej