Dżem z renklod - przepis na pyszne renklodowe przetwory

Dżem z renklod - przepis na pyszne renklodowe przetwory
Autor: Shutterstock Dżem z renklod nie wymaga dużego dodatku cukru, bo te śliwki są bardzo słodkie, szybko się także rozgotowują
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Renklody to bardzo smacznie i soczyste śliwki, które świetnie smakują na surowo, ale są także znakomitym składnikiem przetworów. Dżem z renklod jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jeśli więc dysponujesz obfitością tych pysznych śliwek - zrób go koniecznie!

SKŁADNIKI

  • 2 kg renklod
  • 4 szklanki cukru
  • sok i skórka z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, usunąć z nich pestki a miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
  • Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Następnie dodać sok i skórkę cytrynową i postawić na niedużym gazie.
  • Gotować aż dżem zgęstnieje, przełożyć do wyparzonych słoików i studzić do góry dnem.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej