Śliwki suszone lepsze niż kalifornijskie. Super przepis na domowe śliwki kalifornijskie
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Śliwki kalifornijskie są dość drogie, a oprócz tego wiele z nich zawiera konserwanty. Można jednak samodzielnie przygotować śliwki suszone, które smakiem i konsystencją nie będą ustępowały produktom z Kalifornii. Wymaga to co prawda trochę więcej pracy niż zwykłe suszenie owoców, ale efekt jest tego wart!
Śliwki kalifornijskie - jak kupować?
Jeśli nie mamy czasu przygotować śliwek według tej metody - możemy oczywiście wysuszyć je bez moczenia w syropie. Możemy sięgnąć też po śliwki kalifornijskie bez konserwantów - znajdziemy je w dobrych sklepach ekologicznych (uważnie czytajmy etykiety - jedyny konserwant używany w przypadku niektórych wyrobów z Kalifornii to E202 - sorbinian potasu). Gdy chcemy jeść owoce suszone bez konserwantów, musimy się jednak liczyć z tym, że będą one droższe niż wyroby z konserwantami, i oczywiście niż produkty przygotowane w domu. Trzeba też pamiętać, by po otwarciu opakowania takich owoców przechowywać je w zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.
Polecamy przepisy ze śliwkami suszonymi:
Pijana śliwka - eleganckie i smakowite ciasto z suszonymi śliwkami
Owsiany koktajl z suszonymi śliwkami na zdrowe śniadanie
Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi
Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy
Suszone śliwki w kremie waniliowo-cynamonowym - przepis na słodki deser
Przepis stworzyła prof. dr hab. Dorota Konopacka, dyrektor INSTYTUTU OGRODNICTWA – Państwowego Instytutu Badawczego
SKŁADNIKI
- 5 kg śliwek (węgierki, Stanley, Cacanska)
- 6 kg cukru
- 4 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki myjemy i pestkujemy - starając się, by nie rozpadły się na dwie połówki.
- Z wody i cukru przygotowujemy syrop, który studzimy to temperatury 80ºC.
- Wrzucamy do niego śliwki i pozostawiamy je na 24 godziny.
- Wyjmujemy owoce z syropu, płuczemy zimną wodą, by się nie kleiły.
- Gdy obeschną układamy w suszarce do grzybów lub w piekarniku z termoobiegiem i suszymy w temperaturze 50-70ºC.
- Śliwki są gotowe, gdy nie mają już w sobie wody, ale są elastyczne.
- Tak suszone śliwki przechowujemy w szklanych lub metalowych szczelnie zamykanych pojemnikach, w możliwie niskiej temperaturze - by jak najdłużej zachowały swoje cenne składniki.
- Syrop użyty do moczenia śliwek możemy wykorzystać w tym celu dwukrotnie, a następnie warto go zapasteryzować, bo stanowi doskonały dodatek do drinków lub napojów. Można go też użyć do przygotowania nalewki śliwkowej.