Sterylizacja naczyń chroni przed koronawirusem: jak właściwie sterylizować szklanki i talerze
Koronawirus na talerzach i szklankach może się utrzymywać do 28 dni. Jedyną metodą walki z patogenem jest sterylizacja, czyli wyjaławianie naczyń. Jak je właściwie sterylizować? Jak pozbyć się koronawirusa z naczyń? Wyjaśniamy i podpowiadamy.
Spis treści
- Nowe dowody naukowe
- Jak skutecznie czyścić powierzchnie robocze
- Co to jest sterylizacja?
- Jak sterylizować szklanki i talerze?
- Jak sterylizować suchym gorącym powietrzem?
- Jak sterylizować szklanki i talerze w piekarniku?
- Jak sterylizować parą wodną?
- Jak sterylizować naczynia w garnku?
- Jak sterylizować szklanki i kubki w kuchence mikrofalowej?
- Jak sterylizować w zmywarce?
Nowe dowody naukowe
Koronawirus SARS-CoV-2 może przetrwać na szkle i stali nierdzewnej do 28 dni. To znacznie dłużej niż wirus grypy. Dowodem na to są wyniki badania przeprowadzonych przez australijską krajową agencję naukową CSIRO. Jak wykazali badacze, w ściśle kontrolowanym środowisku wirus utrzymywał się dłużej niż stwierdzano w innych badaniach. Według australijskich naukowców podstawą walki z koronawirusem jest skuteczne czyszczenie powierzchni i mycie rąk, by zmniejszać rozprzestrzenienie się choroby koronawirusowej - Covid-19. Skuteczną metodą czyszczenia powierzchni jest przecieranie jej roztworem alkoholu. Natomiast jedyną skuteczną metodą czyszczenia szklanek, talerzy i sztućców jest sterylizacja.
Więcej informacji: Przerażające badania naukowców. Koronawirus na pieniądzach, szklankach, garnkach
Jak skutecznie czyścić powierzchnie robocze
Jedną z najlepszych metod ochrony przed koronawirusem jest higiena rąk oraz stała dezynfekcja wszystkich powierzchni, których dotykamy. Szczególną uwagę należy poświęcić blatom kuchennym na których przygotowujemy jedzenie. Powinno się je regularnie myć i dezynfekować roztworem alkoholu.
Przeczytaj koniecznie: Domowy płyn do odkażania blatów kuchennych: jak przygotować roztwór alkoholowy do dezynfekcji
Co to jest sterylizacja?
Sterylizacja, inaczej wyjaławianie, to po prostu skuteczne zniszczenie wszystkich form żywych i przetrwalnikowych mikroorganizmów. Sterylizację stosuje się w medycynie, farmaceutyce, przemyśle kosmetycznym i produkcji żywności. Istnieje wiele metody sterylizacji, zarówno fizycznych, jak i chemicznych. Mamy zatem do wyboru sterylizację: termiczną, promieniowaniem, gazami, roztworami środków chemicznych.
Jak sterylizować szklanki i talerze?
W profesjonalnych kuchniach stosuje się dwie metody sterylizacji naczyń kuchennych i zastawy. Są to sterylizacja suchym gorącym powietrzem oraz sterylizacja parą wodną. W obu przypadkach naczynia muszą być najpierw umyte z zabrudzeń powierzchni. Sterylizuje się zawsze czyste naczynia.
Jak sterylizować suchym gorącym powietrzem?
Sterylizacja suchym gorącym powietrzem polega na umieszczeniu czystego naczynia w komorze, gdzie powietrze zostaje podgrzane do temperatury powyżej 100°C, aby unicestwić wszystkie mikroorganizmy. W warunkach domowych sterylizować możemy w piekarniku.
Jak sterylizować szklanki i talerze w piekarniku?
Umyte szklanki i talerze należy wstawić do ziemnego piekarnika. Ustawiamy naczynia na ruszcie. Pomiędzy nimi powinny być zachowane odstępy, aby ułatwić dostęp gorącego powietrza. Następnie należy ustawić temperaturę 100°C i włączyć grzanie. Ogrzewamy zawartość piekarnika przez 30 minut. Po upływie pół godziny, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy naczynia do przestygnięcia.
Jak sterylizować parą wodną?
W medycynie i przemyśle spożywczym stosuje się sterylizację parą wodną pod ciśnieniem. Nasycona para wodna, czyli powietrze przesycone gorącymi kropelkami wody, powoduje gwałtowną denaturację struktur komórkowych mikroorganizmów: wirusów i bakterii. Wyjaławianie jest niezwykle skuteczne, ponieważ działają tu dwa czynniki: temperatura i aktywność cząsteczek wody. W warunkach domowych wystarczy zwykle stosowanie temperatury wrzenia wody 100°C w czasie od 15 do 30 minut. Funkcję wyparzania parą wodną mają zmywarki. Można również wyjaławiać w garnku lub kuchence mikrofalowej.
Jak sterylizować naczynia w garnku?
Do dużego garnka z wkładką do gotowania na parze lub po ustawieniu rusztu na dnie garnka, wlać 3 szklanki wody. Wstawić umyte naczynia przeznaczone do sterylizacji. Włączyć ogrzewanie i doprowadzić do wrzenia. Utrzymywać w stanie wrzenia przez 10 minut. Wyłączyć ogrzewanie i pozostawić do ostygnięcia. Można również włożyć naczynia do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 10 minut. Lub zalać wrzątkiem i pozostawić na 15 minut.
Jak sterylizować szklanki i kubki w kuchence mikrofalowej?
Do każdej szklanki lub kubka wlać po 1 łyżeczce wody. Wstawić do mikrofalówki. Włączyć na 2 minuty na najwyższej mocy. Ostudzić.
Jak sterylizować w zmywarce?
Wstaw szklanki i talerze do zmywarki, skorzystaj z programu 75°C. Po wyparzeniu naczyń w zmywarce, przelej je gorącą wodą z czajnika. Jeśli chcesz zastosować tę metodę do czystych naczyń, to nie używaj detergentu.