Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek: dobry przepis na nalewke śliwkową

2021-08-16
Edyta Folwarska
Śliwówka
Autor: Shutterstock Nalewka na śliwkach według przepisu dziadka zawsze doskonale smakuje
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Domowa nalewka ze śliwek ma niezapomniany smak. Jej przygotowanie to nic trudnego, wystarczy kilka wskazówek i nieco cierpliwości. Do zrobienia śliwówki według tradycyjnej receptury wybierz dorodne, mocno dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej trunek będzie leżakował, tym jego smak będzie głębszy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce naszej redakcyjnej koleżanki Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik, zawierający ponad 100 przepisów na nalewki jest do nabycia w sieci Empik, księgarniach i w sklepie wiemiwybieram.pl.

Polecamy także:

Nalewka z węgierek: śliwówka z wanilią

Nalewka z węgierek z koniakiem

Przepis na nalewkę ze śliwek

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram śliwek węgierek
  • 2 szklanki wódki
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Owoce włóż do słoja, zalej wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.
  • Słój szczelnie zamknij i zostaw w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 tygodni.
  • Co 2–3 dni potrząśnij naczyniem, by przemieszać jego zawartość.
  • Następnie dodaj cukier, mocno potrząśnij i odstaw na miesiąc.
  • Po tym czasie odcedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na minimum 4 miesiące.
  • Im dłużej  nalewka stoi w butelce, tym lepszego smaku nabiera.
Nalewki domowe
Edyta Folwarska