Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek: dobry przepis

2019-09-11
Edyta Folwarska
Śliwówka
Autor: Shutterstock Nalewka na śliwkach według przepisu dziadka zawsze doskonale smakuje
łatwy
50 min
4

Domowa nalewka ze śliwek ma niezapomniany smak. Jej zrobienie to nic trudnego. Do przygotowania śliwówki według tradycyjnej receptury wybierz dorodne, mocno dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej trunek będzie leżakował, tym jego smak będzie głębszy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy także:

Nalewka z węgierek: śliwówka z wanilią

Nalewka z węgierek z koniakiem

Nalewka śliwkowa z korzeniami, czyli aromatyczna śliwówka

Jak zrobić nalewkę z mirabelek? Podajemy dobry przepis

 

 

Składniki

1 kilogram śliwek węgierek

2 szklanki wódki

2 szklanki spirytusu

2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Owoce włóż do słoja, zalej wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.

Słój szczelnie zamknij i zostaw w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 tygodni.

Co 2–3 dni potrząśnij naczyniem, by przemieszać jego zawartość.

Następnie dodaj cukier, mocno potrząśnij i odstaw na miesiąc.

Po tym czasie odcedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na minimum 4 miesiące.

Im dłużej  nalewka stoi w butelce, tym lepszego smaku nabiera.

Edyta Folwarska