Śliwówka, czyli nalewka ze śliwek. Sprawdzony przepis na domowy trunek z dojrzałych śliwek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Domowa nalewka ze śliwek zachwyca niezapomnianym smakiem. Jej przygotowanie jest proste – wystarczy kilka wskazówek i odrobina cierpliwości. Do tradycyjnej śliwówki najlepiej wybrać dorodne, dobrze dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej nalewka leżakuje, tym bogatszy i głębszy staje się jej smak.
SKŁADNIKI
- 1 kilogram śliwek węgierek
- 2 szklanki wódki
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Owoce włóż do słoja, zalej wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.
- Słój szczelnie zamknij i zostaw w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 tygodni.
- Co 2–3 dni potrząśnij naczyniem, by przemieszać jego zawartość.
- Następnie dodaj cukier, mocno potrząśnij i odstaw na miesiąc.
- Po tym czasie odcedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na minimum 4 miesiące.
- Im dłużej nalewka stoi w butelce, tym lepszego smaku nabiera.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce naszej redakcyjnej koleżanki Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik, zawierający ponad 100 przepisów na nalewki jest do nabycia w sieci Empik, księgarniach i w sklepie wiemiwybieram.pl.
Polecamy także:
Nalewka z węgierek: śliwówka z wanilią
Nalewka z węgierek z koniakiem
Galeria: więcej przepisów na nalewki domowe