Nalewka z węgierek z koniakiem - przepis na śliwówkę

2021-08-31
Śliwki węgierki: nalewka z węgierek. Przepis na śliwówkę z koniakiem
Autor: pixabay.com Z pysznych węgierek powstaje znakomita nalewka - śliwówka
średni
20 min
4

Węgierki to najbardziej cenione odmiany polskich śliwek. Warto z nich przygotować rozgrzewającą nalewkę na zimę. Śliwówka z węgierek przypomni smak lata w chłodne wieczory. Podajemy dobry przepis na nalewkę!

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1,5 litra spirytusu
  • 1,1 litra przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 opak. cukru waniliowego
  • skórka cytrynowa z 2 cytryn
  • 100 ml brandy lub koniaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i pozbawione pestek śliwki wsypać do słoja lub gąsiora, wrzucić 2 garści pestek ze śliwek, by dodać lekkiej goryczki. Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce.
  • Po ok. 2-3 tygodniach odlać płyn, a śliwki usunąć. Zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym, wydrążonym miąższem z laski wanilii i skórką otartą z cytryn. Mieszać, aż powstanie gęsty syrop.
  • Przecedzić i ostudzić. Wlać do spirytusu, dolać brandy lub koniak. Rozlać do butelek i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce co najmniej na 6 miesięcy, ale najlepiej smakuje po roku.
Dlaczego warto jeść śliwki?