Jak przechowywać przetwory?
Zapasy na zimę w postaci przetworów, zamknięte są w szklanych butelkach i słoikach. Sprawdź, jak je przechowywać, aby jak najdłużej móc cieszyć się pełnią ich smaku.
Spis treści
- Gdzie przechowywać przetwory?
- Przetwory należy chronić przed światłem
- Przetwory powinniśmy zjeść w ciągu jednego sezonu
Gdzie przechowywać przetwory?
Najlepszym miejscem do przechowywania przetworów jest chłodna i ciemna piwnica lub spiżarnia. Pomieszczenia te powinny być suche i czyste, z dobrą wentylacją, o temp. w granicach 4 -8 st. C. Jeżeli nie mamy takich miejsc, przetwory przechowujemy w przewiewnych szafkach lub na regałach, możemy je przysłonić roletą z ciemnego papieru lub płótna.
Przetwory należy chronić przed światłem
Przetwory w słoikach pod wpływem światła słonecznego tracą barwę i wartość odżywczą.
Przetwory powinniśmy zjeść w ciągu jednego sezonu
Na pokrywkach zawsze zapisujemy datę zrobienia przetworu. Opisane słoiki ustawiamy na półkach rodzajami. Najlepiej będzie, jak przygotujemy tyle słoików, aby zdążyć je zużyć przed następnym sezonem. Dłużej przechowujemy tylko wina i nalewki. Nasze zapasy co jakiś czas sprawdzamy, gdy stwierdzimy, że coś się psuje, słoiki wyrzucamy.