Duszę cukinię z pomidorami i przekładam do słoików. To pyszna przekąska i sos do makaronu

cukinia z pomidorami do słoików
Autor: Shutterstock Weź cukinię i pomidory. Smak letnich warzyw zamknij w słoikach.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na domowe przetwory już wystartował. W tym roku warto skorzystać z tego przepisu na pyszną i aromatyczną cukinię z pomidorami do słoików. To pyszny dodatek do chleba, makaronu czy potraw mięsnych. Najlepiej smakuje zimą, kiedy dorodne warzywa dojrzewające w słońcu są tylko wspomnieniem. Oto prosty i szybki przepis na wyśmienitą cukinię z pomidorami do słoików.

Czy można łączyć cukinię z pomidorami?

Zastanawiacie się, czy połączenie cukinii z pomidorami jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest tak prosta jak ten przepis. To najlepszy przykład, że cukinię można łączyć z pomidorami. Oba warzywa są pełne prozdrowotnych składników i korzystanie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. Wspierają odporność i metabolizm. Wraz z innymi warzywami, które lądują w słoiku, tworzą zdrową przekąskę na zimę.

Jak zrobić cukinię z pomidorami do słoików na zimę?

Przepis na te warzywne przetwory na zimę jest łatwy. Wszystkie składniki są teraz łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Przygotowanie cukinii z pomidorami do słoików nie wymaga też długiego czasu. W sumie to niecała godzina.

Jak więc robi się cukinię z pomidorami na zimę? To jeden z najłatwiejszych przepisów na domowe przetwory.

  • 1. krok – pokrojenie warzyw i zmiksowanie ich na pastę
  • 2. krok – podgrzanie pasty warzywnej i dodanie cukinii
  • 3. krok – wlanie zalewy i zagotowanie składników
  • 4. krok – przełożenie warzyw do słoików i pasteryzacja na mokro

Co można zrobić z cukinii do słoików?

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które świetnie sprawdzi się w domowych przetworach. Poniżej znajdziecie kilka prostych i szybkich przepisów na cukinię w słoikach na zimę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule, marchewkę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Papryki pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając szypułki.
  • Warzywa przełożyć do blendera i zmiksować na gładką pastę.
  • Pastę z warzyw przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszać. Podgrzewać 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Do garnka wlać ocet jabłkowy i olej. Wsypać cukier i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i zagotować.
  • Gorące warzywa przełożyć do czystych i suchych słoików, a następnie pasteryzować na mokro 5 minut. Ostrożnie wyjąć z garnka i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce. Po otwarciu wstawić do lodówki.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej