Duszę cukinię z pomidorami i przekładam do słoików. To pyszna przekąska i sos do makaronu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na domowe przetwory już wystartował. W tym roku warto skorzystać z tego przepisu na pyszną i aromatyczną cukinię z pomidorami do słoików. To pyszny dodatek do chleba, makaronu czy potraw mięsnych. Najlepiej smakuje zimą, kiedy dorodne warzywa dojrzewające w słońcu są tylko wspomnieniem. Oto prosty i szybki przepis na wyśmienitą cukinię z pomidorami do słoików.
Czy można łączyć cukinię z pomidorami?
Zastanawiacie się, czy połączenie cukinii z pomidorami jest zdrowe? Odpowiedź na to pytanie jest tak prosta jak ten przepis. To najlepszy przykład, że cukinię można łączyć z pomidorami. Oba warzywa są pełne prozdrowotnych składników i korzystanie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. Wspierają odporność i metabolizm. Wraz z innymi warzywami, które lądują w słoiku, tworzą zdrową przekąskę na zimę.
Jak zrobić cukinię z pomidorami do słoików na zimę?
Przepis na te warzywne przetwory na zimę jest łatwy. Wszystkie składniki są teraz łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Przygotowanie cukinii z pomidorami do słoików nie wymaga też długiego czasu. W sumie to niecała godzina.
Jak więc robi się cukinię z pomidorami na zimę? To jeden z najłatwiejszych przepisów na domowe przetwory.
- 1. krok – pokrojenie warzyw i zmiksowanie ich na pastę
- 2. krok – podgrzanie pasty warzywnej i dodanie cukinii
- 3. krok – wlanie zalewy i zagotowanie składników
- 4. krok – przełożenie warzyw do słoików i pasteryzacja na mokro
Co można zrobić z cukinii do słoików?
Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które świetnie sprawdzi się w domowych przetworach. Poniżej znajdziecie kilka prostych i szybkich przepisów na cukinię w słoikach na zimę.
- Pokrój, zalej i przełóż do słoików. To najlepsza sałatka z cukinii na zimę
- Marynowana cukinia – nasz domowy przysmak. Co roku obowiązkowo uzupełniam zapasy
- Cukinia pasteryzowana w słoikach: dodatek do obiadu, który zawsze masz pod ręką
- Marynowana na słodko cukinia jak ananas - zaskakujący dodatek do sałatek i deserów
- Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej. Prosty przepis na cukinię w słoiku
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule, marchewkę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Papryki pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając szypułki.
- Warzywa przełożyć do blendera i zmiksować na gładką pastę.
- Pastę z warzyw przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszać. Podgrzewać 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do garnka wlać ocet jabłkowy i olej. Wsypać cukier i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i zagotować.
- Gorące warzywa przełożyć do czystych i suchych słoików, a następnie pasteryzować na mokro 5 minut. Ostrożnie wyjąć z garnka i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce. Po otwarciu wstawić do lodówki.