Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej. Prosty przepis na cukinię w słoiku
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Cukinia to zachwycające warzywo, z którego można przyrządzić pyszne i aromatyczne dania na ciepło i na zimno. Jednym z pomysłów na wykorzystanie cukinii jest ten przepis. W słoiczkach ukryta jest pyszna cukinia w oryginalnej słodko-kwaśnej zalewie. Zobaczcie, jak zrobić cukinię do słoika.
Jak zrobić cukinię w zalewie słodko-kwaśnej?
To łatwy przepis na przetwory z cukinii. Składa się z kilku kroków, a przygotowanie jest błyskawiczne. Pokrojone w plastry cukinie i czerwoną paprykę należy przełożyć do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Do warzyw wlewa się gorącą zalewę z wody, octu, cukru i przypraw. W zalewie znajduje się także pokrojona w kostkę marchewka. Słoiki trzeba natychmiast mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Słoiki z cukinią w zalewie słodko-kwaśnej przechowuje się w ciemnym i suchym miejscu.
Z czym jeść cukinię w zalewie słodko-kwaśnej?
Pyszne i aromatyczne plasterki cukinii w słoiku można wykorzystać na wiele rożnych sposobów. To smakowity dodatek do obiadu. Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Może być składnikiem sałatek. To ciekawe uzupełnienie codziennych kanapek. Cukinię w zalewie można też serwować jako przekąskę.
Czym wzbogacić cukinię w zalewie słodko-kwaśnej?
Cukinia przyrządzona według tego sprawdzonego sposobu jest wyjątkowo dobra. Zalewę można wzbogacić, dodając inne składniki. Smak cukinii w słoikach podkręci:
SKŁADNIKI
- 750 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 150 g cukru
- 2 średnie cukinie
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała marchewka
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte cukinie pokroić w plastry. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do czystych i osuszonych słoików.
- Do rondelka wlać wodę. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, sól, liście laurowe, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
- Wlać ocet i wsypać cukier. Zagotować i wymieszać.
- Gorącą zalewą zalać cukinię i paprykę w słoikach. Mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.