Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej. Prosty przepis na cukinię w słoiku

cukinia w zalewie
Autor: Shutterstock Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej to pomysł na pyszne domowe przetwory.
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Cukinia to zachwycające warzywo, z którego można przyrządzić pyszne i aromatyczne dania na ciepło i na zimno. Jednym z pomysłów na wykorzystanie cukinii jest ten przepis. W słoiczkach ukryta jest pyszna cukinia w oryginalnej słodko-kwaśnej zalewie. Zobaczcie, jak zrobić cukinię do słoika.

Jak zrobić cukinię w zalewie słodko-kwaśnej?

To łatwy przepis na przetwory z cukinii. Składa się z kilku kroków, a przygotowanie jest błyskawiczne. Pokrojone w plastry cukinie i czerwoną paprykę należy przełożyć do wyparzonych, czystych i suchych słoików. Do warzyw wlewa się gorącą zalewę z wody, octu, cukru i przypraw. W zalewie znajduje się także pokrojona w kostkę marchewka. Słoiki trzeba natychmiast mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Słoiki z cukinią w zalewie słodko-kwaśnej przechowuje się w ciemnym i suchym miejscu.

Z czym jeść cukinię w zalewie słodko-kwaśnej?

Pyszne i aromatyczne plasterki cukinii w słoiku można wykorzystać na wiele rożnych sposobów. To smakowity dodatek do obiadu. Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Może być składnikiem sałatek. To ciekawe uzupełnienie codziennych kanapek. Cukinię w zalewie można też serwować jako przekąskę.

Czym wzbogacić cukinię w zalewie słodko-kwaśnej?

Cukinia przyrządzona według tego sprawdzonego sposobu jest wyjątkowo dobra. Zalewę można wzbogacić, dodając inne składniki. Smak cukinii w słoikach podkręci:

  • miód
  • papryczka chili
  • świeże zioła jak rozmaryn, tymianek lub oregano
  • przyprawa curry
  • musztarda

SKŁADNIKI

  • 750 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 150 g cukru
  • 2 średnie cukinie
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała marchewka
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka ziaren gorczycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte cukinie pokroić w plastry. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa włożyć do czystych i osuszonych słoików.
  • Do rondelka wlać wodę. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, sól, liście laurowe, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
  • Wlać ocet i wsypać cukier. Zagotować i wymieszać.
  • Gorącą zalewą zalać cukinię i paprykę w słoikach. Mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej