Czy można zastąpić ocet spirytusowy octem winnym?

2021-09-20 8:57

Ocet spirytusowy używany jest w przetworach i marynatach octowych. Jest tani i wydajny. Wydaje się niezastąpiony do przygotowania marynowanych grzybów, warzyw i owocow. Czy można zastąpić ocet spirytusowy? Roztwory octu spirytusowego pod pewnymi warunkami można zastąpić octem winnym. Przeczytaj, jak to zrobić!

Czy można zastąpić ocet spirytusowy octem winnym?
Autor: Shutterstock.com

Spis treści

  1. Co to jest ocet spirytusowy?
  2. Czy można zastąpić ocet spirytusowy octem winnym?
  3. Jak zastąpić ocet spirytusowy octem winnym?

Co to jest ocet spirytusowy?

Ocet (łac. acetum) to wodny roztwór kwasu octowego. Ma charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak. Powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu wywołanej przez dzikie drożdże. W zależności od rodzaju użytego alkholu rozróżniamy:

  • ocet winny z wina gronowego
  • ocet spirytusowy z rozcieńczonego alkoholu etylowego
  • ocet owocowy z wina owocowego lub przefermentowanych soków owocowych np. ocet jabłkowy
  • ocet piwny z piwa
  • ocet słodowy z przefermentowanej brzeczki słodowej
  • ocet z melasy.

Nas najbardziej interesują dwa pierwsze octy, winny i spirytusowy, pozbawione dodatkowych aromatów o wyraźnych cechach czystego kwacu octowego. Roztwór 6% octu przygotowany do bezpośreniego spożycia stosowany jest jako przyprawa zakwaszająca. Roztwór 10% używany jest do przygotowania marynat utrwalających przetwory z grzybów, warzyw i owoców. Pozostałe octy mają dodatkowe aromaty, które mogą wpływać na ostateczny smak przetworów. Używane są raczej jako dodatki smakowe w różnych kuchniach świata. 

Ocet spożywanych w niewielkich ilościach stymuluje układ trawienny i pobudza apetyt. W nadmiarze może być szkodliwy. 

Zobacz także: 9 przepisów na tradycyjne grzyby w occie

Ocet winny i spirytusowy to wciąż ten sam roztwór kwasu octowego. Przeczytaj niżej, czy można zastąpić ocet spirytusowy octem winnym i jak to zrobić.

Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw

Czy można zastąpić ocet spirytusowy octem winnym?

W świetle powyższych wyjaśnień to pewnie już się domyślacie, że można. I to śmiało! Zarówno ocet spirytusowy, jak i ocet winny to ten sam kwas octowy tylko wyprodukowany z różnyc alkoholi. Możecie go jednak kupić w różnych roztworach procentowych i to może sprawić nieco kłopotu. Przeczytaj niżej, w jaki sposób łatwo przeliczyć stężenie roztworu octowego.

Jak zastąpić ocet spirytusowy octem winnym?

Do przygotowania marynat na przetwory zazwyczaj używamy octu spirytusowego 10%. Jednak w sprzedaży ocet winny występuje w stężeniu 6%. Jak sobie poradzić? To wbrew pozorom proste zadanie.

Najpopularniejsze marynaty do grzybów, warzyw lub owoców to roztwory octwoe o stężeniu 2%. Najczęściej stosuje się skład:

  • 2 szklanki wody - 500 g
  • ½ szklanki octu spirytusowego 10% - 125 g

w ten sposób otrzymujemy właśnie roztwór o stężeniu 2%

Jeśli chcecie zamienić w marynacie ocet spirytusowy na ocet winny, to należy wziąć:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka 6% octu winnego

Otrzymane stężenie będzie niewiele wyższe od pierwotnego. Zatem powodzenia!