Grzyby marynowane: 9 przepisów na tradycyjne grzyby w occie

2021-09-13 9:53

Grzyby marynowane w occie to prawdziwy rarytas. Marynować można wszystkie jadalne grzyby leśne. Przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie 9 rewelacyjnych przepisów na różne marynaty octowe do grzybów. Zobacz przepisy na marynowane grzyby rurkowe, prawdziwki i podgrzybki. Przeczytaj również sposoby na grzyby blaszkowe: kurki, rydze i kanie.

Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej: przepis na łagodną marynatę octową
Autor: Shutterstock Jędrne borowiki w słodko-kwaśnej marynacie 

Spis treści

  1. Grzyby marynowane w occie - przepis babci na grzybki
  2. Grzyby marynowane po podlasku z czosnkiem
  3. Kurki w słodko-kwaśnej zalewie octowej
  4. Młode kapelusze kani w zalewie octowej
  5. Rydze marynowane z miodem
  6. Rydze z chili w marynacie octowej
  7. Podgrzybki marynowane w occie
  8. Grzyby marynowane w occie z cebulą i marchewką
  9. Grzyby marynowane w ostrej marynacie octowej

Grzyby marynowane w zalewie octowej to tradycyjna polska zakąska. Bez tak przyrządzonych grzybów leśnych nie może się obyć żadne święto, imieniny, czy rodzinne spotkanie za stołem. Marynowane w occie grzybki to także dodatek do sałatek. Marynować można wszystkie jadalne grzyby leśne. Przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie 9 fenomenalnych przepisów na marynaty octowe do grzybów o różnych smakach. O wszystkim wszak decyduje dobór przypraw. Możesz wybrać, co Ci będzie pasować. Zobacz przepisy na marynowane grzyby rurkowe: maślaki, prawdziwki i podgrzybki. Nie pomiń przepisów na grzyby blaszkowe: kurki, rydze i kanie. Tak, nawet kanię czubajkę można zalać marynatą octową. 

Grzyby marynowane w occie - przepis babci
Autor: Shutterstock.com Słoiki napełnione grzybami z cebulą i przyprawami gotowe do marynowania w occie Link: Grzyby marynowane w occie - przepis babci na grzybki

Grzyby marynowane w occie - przepis babci na grzybki

Grzyby marynowane w occie na zakąskę zawsze cieszą się powodzeniem. W mojej rodzinie żadne imieniny nie mogły sie odbyć bez marynowanych grzybków. Oczywiście marynowanych według przepisu babci. Oto łatwy przepis na obłędnie pyszne grzyby w słodko-kwaśnej zalewie octowej!

Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem
Autor: Shutterstock Opieńki miodowe w zalewie octowej z dodatkiem czosnku Link: Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Grzyby marynowane po podlasku z czosnkiem

Mieszkańcy Podlasia lubią, gdy marynowane grzyby „słychać”, czyli czuć czosnkiem. Stosują go dużo i to w najbardziej zaskakujących zestawieniach. Grzyby marynowane z dodatkiem czosnku dostarcza Wam niezapomnianych wrażeń smakowych. Mały dodatek, a wielka odmiana. Te grzyby marynowane w zalewie octowej, będą gwiazdą na waszym odświętnym stole.

Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Kurki w occie: przepis na grzyby w słodko-kwaśnej zalewie octowej
Autor: Shutterstock.com Słoik pełen marynowanym w occie kurek Link: Kurki w słodko-kwaśnej zalewie octowej

Kurki w słodko-kwaśnej zalewie octowej

Kurki to jedne z najsmaniejszych grzybów leśnych. Marynowane w słodko-kwaśnej zalewie octowej są przepysznym dodatkiem do wędlin, sałatek i innych przystawek. Ich lekko pikantny smak doskonale podkreślą korzenne przyprawy. Oto najlepszy przepis na kurki w occie!

Kanie marynowane - przepis na młode kapelusze kani w occie
Autor: Shutterstock Do marynowania najlepsze są młode kanie o nierozchylonych kapeluszach Link: Kanie marynowane - młode kapelusze kani w zalewie octowej

Młode kapelusze kani w zalewie octowej

Kanie to bardzo smaczne grzyby, które do tego dość łatwo jest znaleźć, nie zapuszczając się za specjalnie w las. Rosną często na obrzeżach i polanach, a ich wysokie owocniki na długich trzonkach wystają zazwyczaj ponad poszycie. Jeśli mamy szczęście można znaleźć miejsca, gdzie uzbieramy nawet kilkanaście kani w jednym miejscu. Młode, nierozwinięte kapelusze można zamarynować na zimę.

Rydze marynowane z miodem
Autor: Shutterstock Rydze marynowane z miodem to wykwintna przystawka na świąteczny stół. Link: Rydze marynowane z miodem - wykwintne grzyby ze słoika

Rydze marynowane z miodem

Rydze marynowane z miodem mają bardzo delikatny słodki posmak, są jędrne i smaczne. Ta wykwintna przekąska ma swoich miłośników, którzy zapuszczają się na długie leśne wędrówki w poszukiwaniu rydzów do jej przygotowania. Ja również do nich należę, a słoiczki z tak przygotowanymi grzybami są dumą mojej spiżarni i stołu.

Rydze marynowane z chili
Autor: Shutterstock Pikantna przystawka - rydze marynowane z chili Link: Rydze z chili w marynacie octowej - najlepsza zakąska ever

Rydze z chili w marynacie octowej

Marynowanie grzybów ma swoje tajemnice. Niekwestionowanym królem grzybów marynowanych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. My możemy te bakteriobójcze właściwości rydzów wzmocnić dodając chili również o właściwościach bakteriostatycznych. Zatem wypróbujcie przepis na marynowane w zalewie octowej rydze i chili.

Podgrzybki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
Autor: Shutterstock Marynowane grzyby to popularna zimowa zakąska Link: Podgrzybki marynowane w occie

Podgrzybki marynowane w occie

Marynowane grzybki są niezastąpione przy świątecznych posiłkach i stanowią doskonały dodatek do potraw na mniejszych i większych przyjęciach. Warto wypróbować ten oryginalny przepis na ich przygotowanie. Sprawdź, jak zrobić oryginalne podgrzybki marynowane!

Grzyby marynowane na 3 sposoby
Autor: Shutterstock Grzyby marynowane sprawdzają się jako zakąski oraz dodatki np. do sałatek Link: Grzyby marynowane w occie z cebulą i marchewką

Grzyby marynowane w occie z cebulą i marchewką

Marynowanie grzybów to doskonały sposób, aby dłużej cieszyć się ich niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Pamiętajmy jednak, iż walory smakowe grzybów w dużej mierze zależą od odpowiedniego ich przyrządzenia. Oto rewelacyjny przepis na grzyby marynowane w occie, z cebulą i marchewką.

Grzyby, czy należy je obgotować?
Autor: Shutterstock Obgotowanie grzybów jest zalecane z wielu względów Link: Grzyby marynowane w ostrej marynacie octowej

Grzyby marynowane w ostrej marynacie octowej

Do tradycyjnie marynowanych grzybów jako przypraw najczęściej używa się liścia laurowego, pieprzu oraz gorczycy. A my podajemy przepis na grzyby marynowane w ostrej, aromatycznej marynacie z dodatkiem przypraw... nietypowych. Sprawdź, jak zrobić pyszne grzyby marynowane w ostrej marynacie.