Kanie marynowane - przepis na młode kapelusze kani w occie

Kanie marynowane - przepis na młode kapelusze kani w occie
Autor: Shutterstock Do marynowania najlepsze są młode kanie o nierozchylonych kapeluszach
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kanie to bardzo smaczne grzyby, które do tego dość łatwo jest znaleźć, nie zapuszczając się za specjalnie w las. Rosną często na obrzeżach i polanach, a ich wysokie owocniki na długich trzonkach wystają zazwyczaj ponad poszycie. Jeśli mamy szczęście można znaleźć miejsca, gdzie uzbieramy nawet kilkanaście kani w jednym miejscu. Młode, nierozwinięte kapelusze można zamarynować na zimę. Jak zrobić kanie marynowane?

SKŁADNIKI

  • 10 młodych kani
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kanie oczyścić, usunąć trzonki, a kapelusze obrać ze skórki. Większe przekroić na pół.
  • Obrane kapelusze gotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać.
  • Grzyby włożyć do czystych słoików, do każdego z nich włożyć też liść laurowe i 1-2 lulki ziela angielskiego.
  • Składniki zalewy wymieszać i zagotować, gorąca marynatą zalać grzyby, szczelnie zakręcić.
  • Ustawić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?

Nie pomyl kani z muchomorem! Sprawdź w galerii!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej