Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do obiadu

Cukinia pasteryzowana w słoikach: smaczny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock Cukinię warto zamknąć na zimę w słoikach - zyskamy pyszny domowy dodatek do obiadu.
łatwy
25 min
4

Cukinia pasteryzowana to sposób na wykorzystanie nadmiaru  cukinii, której  nie dajemy rady zużyć na bieżąco. Doskonała sałatka o delikatnym smaku, idealnie pasuje do mies i ryb. Zawsze pod ręką, otwierasz słoik i gotowe!

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii
  • 3/4 litra wody
  • 3 dag soli
  • 1 dag cukru
  • 1 dag kwasku cytrynowego
  • kilka gałązek kopru lub pietruszki
  • kilka ziaren pieprzu
  • 10 ząbków czosnku
  • listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć, pokroić w dośc grube plastry
  • Układać ciasno w wymytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po odrobinie przypraw kopru lub pietruszki, czosnku i  pieprzu
  • Zagotować zalewę z wody, soli, cukru, kwasku, z listkiem laurowym. Gorącą zalewą zalać cukinię w słoikach.
  • Zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.