Cukinia pasteryzowana w słoikach: dodatek do obiadu, który zawsze masz pod ręką
2022-07-25

łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia pasteryzowana to sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii, której nie dajemy rady zużyć na bieżąco. Doskonała sałatka o delikatnym smaku, idealnie pasuje do mięs i ryb. Zawsze pod ręką, otwierasz słoik i gotowe!
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 3/4 litra wody
- 3 dag soli
- 1 dag cukru
- 1 dag kwasku cytrynowego
- kilka gałązek kopru lub pietruszki
- kilka ziaren pieprzu
- 10 ząbków czosnku
- listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć, pokroić w dośc grube plastry
- Układać ciasno w wymytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć po odrobinie przypraw kopru lub pietruszki, czosnku i pieprzu
- Zagotować zalewę z wody, soli, cukru, kwasku, z listkiem laurowym. Gorącą zalewą zalać cukinię w słoikach.
- Zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?