Pokrój, zalej i przełóż do słoików. To najlepsza sałatka z cukinii na zimę

sałatka z cukinii na zimę do słoika
Autor: Shutterstock Weź cukinię i te warzywa. W mig zrobisz pyszną sałatkę do słoików na zimę.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia to uniwersalne, pyszne i pełne zdrowia warzywo. Sprawdzi się w potrawach wytrawnych i na ciepło, i na zimno. Jest doskonałym i niskokalorycznym dodatkiem do słodkich wypieków. Z cukinii można też zrobić znakomite domowe przetwory. W tym sezonie warto postawić na pyszną sałatkę z cukinii do słoika na zimę. Poznajcie sprawdzony przepis i zobaczcie, jak ją zrobić.

Co można zrobić z cukinii na zimę do słoików?

Sezon na cukinię jest w pełni. Serwisy kulinarne i blogi pełne są dobrych przepisów na to smaczne i zdrowe warzywo. Placki czy faszerowana cukinia to klasyki, ale mało kto wie, że z tego popularnego warzywa można zrobić pyszne domowe przetwory. Jednym z pomysłów na cukinię w słoiku na zimę jest wyśmienita sałatka o lekko pikantnym smaku. Słoiki z sałatką z cukinii idealnie sprawdzą się w mroźne dni. To dobry dodatek do dań głównych czy przekąska.

Jak zrobić sałatkę z cukinii w słoikach?

Przepis na pełną smaku sałatkę z cukinii jest łatwy i w miarę szybki. Na liście składników znalazły się przede wszystkim warzywa oraz produkty, z których robi się zalewę. To właśnie ona odpowiedzialna jest za pikantny smak wybornej sałatki z cukinii. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a sezon na cukinię jest w pełni. Warto z niego skorzystać i robić nie tylko placki, ale i pyszne domowe przetwory.

Jak więc robi się przetwory z cukinii? Przepis na sałatkę z cukinii do słoików to tylko kilka banalnych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie zalewy do sałatki z cukinii
  • 2. krok – pokrojenie i wymieszanie warzyw
  • 3. krok – połączenie cukinii i warzyw z zalewą
  • 4. krok – przełożenie sałatki z cukinii do słoików
  • 5. krok – pasteryzacja słoików z sałatką z cukinii

Jak przechowywać słoiki z sałatką z cukinii?

Słoiki z pyszną i pełną zdrowia składników zaraz po przygotowaniu należy zapasteryzować na mokro. Po ostygnięciu słoiki najlepiej jest wstawić do spiżarni lub kuchennej szafki. Miejsce powinno być ciemne i suche. Po otwarciu słoika z pyszną sałatką z cukinii należy przechowywać ją w lodówce i zjeść w ciągu kilku dni.

SKŁADNIKI

  • 3 cukinie
  • 3 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku

  • zalewa:
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 80 ml octu winnego
  • 80 ml oleju
  • 80 ml miodu
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przelać ocet winny, olej i passatę pomidorową. Dodać koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i miód. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cukinie, marchewki i paprykę pokroić w małe słupki. Czosnek i papryczkę chili posiekać. Warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
  • Do warzyw wlać zalewę i wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Mocno zakręcić.
  • Słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę, tak aby sięgała do 2/3 ich wysokości i zagotować. Pasteryzować 15 minut. Ostrożnie wyjąć słoiki i odstawić je do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu wstawić do lodówki.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej