Gruszki w słodkim syropie na zimę - jak zrobić znakomite gruszki do deserów i... deski serów
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Gruszki w słodkim syropie doskonale komponują się z lodami i gorącą czekoladą, a także świetnie sprawdzą się zalane galaretką. Dla tych, którzy lubią łączyć smaki słodkie z wytrawnymi, będą idealnym dodatkiem do deski serów. Zobacz, jak przygotować gruszki w syropie na zimę.
Zalety gruszek w syropie
Gruszki w syropie mają wiele zalet. Przede wszystkim są smacznym i uniwersalnym dodatkiem do deserów, takich jak lody, ciasta czy naleśniki. Ich długotrwała trwałość pozwala cieszyć się smakiem sezonowych owoców przez cały rok.
Dzięki syropowi gruszki zachowują swoją soczystość i naturalny aromat, a przygotowane w ten sposób mogą również służyć jako dodatek do wytrawnych dań, np. do serów. Ponadto, są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a ich słodki smak z pewnością ucieszy miłośników domowych przetworów.
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię, a w niej przepisy na: Owoce w occie - kilka pomysłów na znakomite marynaty owocowe
SKŁADNIKI
- 1,5 kg obranych twardych gruszek z wykrojonymi gniazdami nasiennymi
- 750 g cukru
- 1,5 litra wody źródlanej
- 2 litry dodatkowej zwykłej wody
- opakowanie kwasku cytrynowego
- 4-5 słoików półlitrowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do drugiego garnka wlewamy wodę źródlaną i wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy syrop ok. 20 minut od momentu zagotowania.
- Gdy upłynie ten czas, na wrzący płyn wrzucamy gruszki, najlepiej podzielić je na dwie części, bo wszystkie mogą się nie zmieścić.
- Obgotowujemy owoce ok. 5 minut. Czas zależy od twardości gruszek. Nie należy jednak zbyt długo ich gotować, by nie rozmiękły. Muszą się tylko lekko zeszklić.
- Wyjmujemy je delikatnie i odstawiamy. Do garnka wrzucamy drugą partię owoców.
Obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Obierane owoce wrzucamy do garnka z 2 litrami wody wymieszanej z kwaskiem cytrynowym. Dzięki temu gruszki nie ściemnieją.
Gruszki układamy w wyparzonych i suchych słoikach.
Zagotowujemy syrop i gorącym płynem zalewamy owoce.
Zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem i czekamy aż przetwory przestygną.
Odwracamy i gotowe. Po miesiącu można przystąpić do konsumpcji.