Rybne kotlety ze słoniną: soczyste i pyszne mielone z chudej ryby

Mielone z chudej ryby oraz słoniną wieprzowa zawsze są soczyste i tak smaczne, że palce lizać! Z tym przepisem nigdy więcej nie będziecie narzekać, że mięso ryby jest chude i drewniane. Nim zaczniecie gotować, przeczytajcie kilka ważnych wskazówek zamieszczonych pod przepisem. Do dzieła!
500 g filetu z chudej ryby, świeżego lub mrożonego (nie ma potrzeby rozmrażać, jedynie usuń glazurę)
100 g słoniny
1 jajko
100 g czerstwej bułki
1 cebula
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
smalec lub olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rybę pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa razem ze słoniną z cebulą.
Do zmielonej ryby dodaj pokruszony miękisz czerstwej bułki i wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
Dodaj rozmącone jajko, sól i pieprz, ponownie wymieszaj, dobrze ubijając masę.
Zwilż dłonie woda i uformuj z masy małe placki o wadze około 70 g każdy.
Kotlety panieruj w tartej bułce.
Kotlety smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z jednej strony, przewróć, przykryj pokrywką i smaż jeszcze 3-5 minut.
Gorące kotlety podawaj z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub kaszą jaglaną oraz zdrową porcją warzyw.