Rybne kotlety ze słoniną: soczyste i pyszne mielone z chudej ryby

2020-09-17
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
shutterstock_131307998.jpg
Autor: Shutterstock Soczyste mielone z chudej ryby i słoniny
łatwy
45 min
4

Mielone z chudej ryby oraz  słoniną wieprzowa zawsze są soczyste i tak smaczne, że palce lizać! Z tym przepisem nigdy więcej nie będziecie narzekać, że mięso ryby jest chude i drewniane. Nim zaczniecie gotować, przeczytajcie kilka ważnych wskazówek zamieszczonych pod przepisem. Do dzieła! 

Składniki

500 g filetu z chudej ryby, świeżego lub mrożonego (nie ma potrzeby rozmrażać, jedynie usuń glazurę)

100 g słoniny

1 jajko

100 g czerstwej bułki

1 cebula

sól i pieprz do smaku

bułka tarta do panierowania

smalec lub olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rybę pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa razem ze słoniną z cebulą.

Do zmielonej ryby dodaj pokruszony miękisz czerstwej bułki i wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.

Dodaj rozmącone jajko, sól i pieprz, ponownie wymieszaj, dobrze ubijając masę.

Zwilż dłonie woda i uformuj z masy małe placki o wadze około 70 g każdy.

Kotlety panieruj w tartej bułce. 

Kotlety smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z jednej strony, przewróć, przykryj pokrywką i smaż jeszcze 3-5 minut.

Gorące kotlety podawaj z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub kaszą jaglaną oraz zdrową porcją warzyw.

Ważne wskazówki, jak przygotować idealne kotlety rybne: