Rybne kotlety ze słoniną: soczyste i pyszne mielone z chudej ryby
2021-05-21
łatwy
45 min
4
Mielone z chudej ryby oraz słoniną wieprzowa zawsze są soczyste i tak smaczne, że palce lizać! Z tym przepisem nigdy więcej nie będziecie narzekać, że mięso ryby jest chude i drewniane. Nim zaczniecie gotować, przeczytajcie kilka ważnych wskazówek zamieszczonych pod przepisem. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z chudej ryby, świeżego lub mrożonego (nie ma potrzeby rozmrażać, jedynie usuń glazurę)
- 100 g słoniny
- 1 jajko
- 100 g czerstwej bułki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- smalec lub olej roślinny do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa razem ze słoniną z cebulą.
- Do zmielonej ryby dodaj pokruszony miękisz czerstwej bułki i wymieszaj wszystko razem na jednolitą masę.
- Dodaj rozmącone jajko, sól i pieprz, ponownie wymieszaj, dobrze ubijając masę.
- Zwilż dłonie woda i uformuj z masy małe placki o wadze około 70 g każdy.
- Kotlety panieruj w tartej bułce.
- Kotlety smaż na średnim ogniu po 5-7 minut z jednej strony, przewróć, przykryj pokrywką i smaż jeszcze 3-5 minut.
- Gorące kotlety podawaj z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub kaszą jaglaną oraz zdrową porcją warzyw.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?