Zamiast pomidorów czy cebuli wybieram zdrowsze warzywo. Ta jajecznica jest pyszna i dodaje energii

jajecznica z jarmużem
Autor: Areniuvaldes/ Shutterstock Zwykłą jajecznicę podkręć tymi zielonymi listkami. Takie śniadanie to zastrzyk zdrowia i energii.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajecznica to pyszny pomysł na śniadanie. Jednak zamiast pomidorów, cebuli czy boczku, lepiej wykorzystać najzdrowsze na świecie warzywo. W tym przepisie do jajek smażonych na patelni dodaje się jarmuż, który podkręca smak, dostarcza niezbędnych składników odżywczych i dodaje energii. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i zdrową jajecznicę z jarmużem.

Czy jajecznica z jarmużem jest zdrowa?

Jajecznica wzbogacona liśćmi jarmużu przygotowana według tego przepisu to świetny pomysł na śniadanie. Jajka są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, A, D i E oraz minerały, takie jak żelazo i selen. Jarmuż zaliczany jest do superfood. Oznacza to, że ma bardzo wysoką zawartość substancji odżywczych, witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, K oraz wapń, potas i magnez. Jest źródłem błonnika i przeciwutleniaczy.

Jakie właściwości prozdrowotne ma jajecznica z jarmużem?

  • Dostarcza energii – zdrowe tłuszcze w jajkach zapewniają energię szczególnie ważną o poranku.
  • Dostarcza białka – jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek.
  • Wzmacnia kości – jarmuż jest bogaty w wapń i witaminę K, które są ważne dla zdrowia kości.
  • Wspiera odporność – witamina C zawarta w obu składnikach wzmacnia układ odpornościowy.
  • Dba wzrok – witamina A, która występuje w obu składnikach, jest niezbędna dla prawidłowego wzroku.
  • Pomaga w trawieniu – jarmuż zawiera błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie.
  • Działa antyoksydacyjnie – przeciwutleniacze, które występują w jarmużu, chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.

Jajecznica z jarmużem – jakie składniki są potrzebne?

Do przyrządzenia wyśmienitych w smaku i pełnych zdrowia smażonych jajek z dodatkiem zdrowych zielonych liści wykorzystuje się tylko trzy produkty i dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Niegdyś jarmuż był bardzo popularny w naszym kraju, ale z czasem został zapomniany i wyparty przez inne warzywa. Jednak parę lat temu wrócił na talerze i został okrzyknięty superfood. Można go kupić w główkach lub posiekany w torebkach.

Lista składników niezbędnych do usmażenia jajek według tego przepisu nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • świeży jarmuż
  • jajka
  • masło do smażenia
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić jajecznicę z jarmużem?

Jeżeli często smażycie jajecznicę na śniadanie, ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Receptura na ten smaczny i zdrowy pierwszy posiłek nie jest trudna, a przygotowanie nie wymaga długiego czasu. W sumie zajmuje to nie więcej niż 10 minut. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, pełną smaku i zdrowia jajecznicę z jarmużem można serwować bez względu na porę roku.

Jak więc usmażyć jajecznicę z jarmużem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków. Jajecznicę z dodatkiem listków jarmużu można wzbogacić innymi warzywami jak pomidory, cebula czy czerwona papryka.

  • 1. krok – posiekanie jarmużu
  • 2. krok – przygotowanie masy jajecznej
  • 3. krok – podsmażenie jarmużu na maśle
  • 4. krok – dodanie masy jajecznej i smażenie, aż się zetnie

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 50 g liści jarmużu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż opłukać i osuszyć. Usunąć twarde łodygi i posiekać.
  • Jajka wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim posiekany jarmuż, aż stanie się miękki i nabierze intensywnie zielonego koloru.
  • Wlać masę jajeczną i smażyć na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Cały czas mieszać.
  • Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...