Zamiast pomidorów czy cebuli wybieram zdrowsze warzywo. Ta jajecznica jest pyszna i dodaje energii
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajecznica to pyszny pomysł na śniadanie. Jednak zamiast pomidorów, cebuli czy boczku, lepiej wykorzystać najzdrowsze na świecie warzywo. W tym przepisie do jajek smażonych na patelni dodaje się jarmuż, który podkręca smak, dostarcza niezbędnych składników odżywczych i dodaje energii. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i zdrową jajecznicę z jarmużem.
Czy jajecznica z jarmużem jest zdrowa?
Jajecznica wzbogacona liśćmi jarmużu przygotowana według tego przepisu to świetny pomysł na śniadanie. Jajka są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, A, D i E oraz minerały, takie jak żelazo i selen. Jarmuż zaliczany jest do superfood. Oznacza to, że ma bardzo wysoką zawartość substancji odżywczych, witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, K oraz wapń, potas i magnez. Jest źródłem błonnika i przeciwutleniaczy.
Jakie właściwości prozdrowotne ma jajecznica z jarmużem?
- Dostarcza energii – zdrowe tłuszcze w jajkach zapewniają energię szczególnie ważną o poranku.
- Dostarcza białka – jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek.
- Wzmacnia kości – jarmuż jest bogaty w wapń i witaminę K, które są ważne dla zdrowia kości.
- Wspiera odporność – witamina C zawarta w obu składnikach wzmacnia układ odpornościowy.
- Dba wzrok – witamina A, która występuje w obu składnikach, jest niezbędna dla prawidłowego wzroku.
- Pomaga w trawieniu – jarmuż zawiera błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie.
- Działa antyoksydacyjnie – przeciwutleniacze, które występują w jarmużu, chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Jajecznica z jarmużem – jakie składniki są potrzebne?
Do przyrządzenia wyśmienitych w smaku i pełnych zdrowia smażonych jajek z dodatkiem zdrowych zielonych liści wykorzystuje się tylko trzy produkty i dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Niegdyś jarmuż był bardzo popularny w naszym kraju, ale z czasem został zapomniany i wyparty przez inne warzywa. Jednak parę lat temu wrócił na talerze i został okrzyknięty superfood. Można go kupić w główkach lub posiekany w torebkach.
Lista składników niezbędnych do usmażenia jajek według tego przepisu nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- świeży jarmuż
- jajka
- masło do smażenia
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić jajecznicę z jarmużem?
Jeżeli często smażycie jajecznicę na śniadanie, ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Receptura na ten smaczny i zdrowy pierwszy posiłek nie jest trudna, a przygotowanie nie wymaga długiego czasu. W sumie zajmuje to nie więcej niż 10 minut. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, pełną smaku i zdrowia jajecznicę z jarmużem można serwować bez względu na porę roku.
Jak więc usmażyć jajecznicę z jarmużem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków. Jajecznicę z dodatkiem listków jarmużu można wzbogacić innymi warzywami jak pomidory, cebula czy czerwona papryka.
- 1. krok – posiekanie jarmużu
- 2. krok – przygotowanie masy jajecznej
- 3. krok – podsmażenie jarmużu na maśle
- 4. krok – dodanie masy jajecznej i smażenie, aż się zetnie
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 50 g liści jarmużu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarmuż opłukać i osuszyć. Usunąć twarde łodygi i posiekać.
- Jajka wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem. Roztrzepać widelcem.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim posiekany jarmuż, aż stanie się miękki i nabierze intensywnie zielonego koloru.
- Wlać masę jajeczną i smażyć na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Cały czas mieszać.
- Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.