Kaczka w pomarańczach i jabłkach - soczysta, aromatyczna, rozpływająca się w ustach!

2021-04-08
Kaczka w pomarańczach i jabłkach
Autor: Shutterstock Kaczka w pomarańczach i jabłkach smakuje doskonale, dzięki dodatkowi aromatycznych i soczystych owoców.
łatwy
45 min
4

Kaczka w pomarańczach i jabłkach rozpływa się w ustach, jest bardzo aromatyczna, dzięki dodatkowi ziół i owoców. Idealna na rodzinny odświętny obiad, zachwyci biesiadników.

Składniki

1 kaczka (ok. 2 kg) umyta i osuszona

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki

2 pomarańcze, obrane i pokrojone na ćwiartki

1 szklanka białego wina wytrawnego

sok z 1 pomarańczy

3 łyżki rozpuszczonego masła

1 łyżeczka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Natrzyj kaczkę porządnie, także wewnątrz, solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.

Włącz piekarnik i ustaw go na 200ºC.

Nadziej kaczkę jedną trzecią jabłek i pomarańczy i dokładnie zepnij otwór wykałaczkami, a skórę kaczki nakłuj gęsto widelcem. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką.

Włóż kaczkę do piekarnika i polej połową rozpuszczonego masła i piecz przez 30 minut. Odwróć kaczkę, polej resztą masła i piecz przez kolejne 20 minut, podlewając od czasu do czasu winem. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180ºC, obłóż kaczkę resztą jabłek i pomarańczy i piecz kolejną godzinę, bez podlewania sosem.

Po wyjęciu kaczki z piekarnika przełóż ją wraz z owocami na półmisek. W małej miseczce wymieszaj mąkę, 2 łyżki zimnej wody i sok z pomarańczy.

Przelej sos z pieczenia kaczki do rondelka, usuń nadmiar tłuszczu i zagotuj. Wlej mieszankę z mąką i gotuj mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne. Podawaj kaczkę z z sosem w oddzielnym naczyniu.