Jagnięcina z karczochami
Jagnięcina z karczochami to typowo włoska potrawa wielkanocna. Na uroczystym obiedzie nie może jej zabraknąć na stołach w całej Italii. Jeśli chcesz spróbować przygotować ją i w swoim domu, zapraszamy do zapoznania się z przepisem!
SKŁADNIKI
- Jagnięcina:
- 1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
- 4 karczochy
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1⁄4 szklanki białego wytrawnego wina
- Sos:
- sól
- 2 żółtka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W rondelku podsmaż na oliwie kawałki posolonej jagnięciny. Mięso zalej winem i gotuj na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje do mięsa dodaj przyprawy – czosnek i rozmaryn.
Karczochy oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wyjmij środki i pokrój je na małe ćwiartki. Mięso wyjmij z rondelka, a do sosu włóż karczochy. Posól i gotuj przez ok. 3-4 minuty.
Ponownie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe mięso ułóż na półmisku.
W małym naczyniu ubij żółtka z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Masę przelej do rondla i cały czas mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu dodając po trochu oliwę.
Mieszaj tak długo, aż przygotowany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, polej nim mięso.