Jagnięcina z karczochami

2021-03-29
łatwy
0 min
4

Jagnięcina z karczochami to typowo włoska potrawa wielkanocna. Na uroczystym obiedzie nie może jej zabraknąć na stołach w całej Italii. Jeśli chcesz spróbować przygotować ją i w swoim domu, zapraszamy do zapoznania się z przepisem!

SKŁADNIKI

  • Jagnięcina:
  • 1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
  • 4 karczochy
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1⁄4 szklanki białego wytrawnego wina
  •  
  • Sos:
  • sól
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    W rondelku podsmaż na oliwie kawałki posolonej jagnięciny. Mięso zalej winem i gotuj na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje do mięsa dodaj przyprawy – czosnek i rozmaryn.

    Karczochy oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wyjmij środki i pokrój je na małe ćwiartki. Mięso wyjmij z rondelka, a do sosu włóż karczochy. Posól i gotuj przez ok. 3-4 minuty.

    Ponownie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe mięso ułóż na półmisku.

    W małym naczyniu ubij żółtka z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Masę przelej do rondla i cały czas mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu dodając po trochu oliwę.

    Mieszaj tak długo, aż przygotowany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, polej nim mięso.