Jak odgrzać smażonego karpia? [WIDEO]

2018-12-25 8:28
Jak odgrzać smażonego karpia? [WIDEO]
Autor: Shutterstock Jak odgrzać smażonego karpia, by nie stracił smaku? To proste z Beszamelem

Smażony karp najlepiej smakuje, gdy jest świeży. Co jednak zrobić gdy rybę trzeba odgrzać? Jak to zrobić, by ryba nie straciła smaku? Polecamy również kilka przepisów na smażonego karpia: Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz, Karp smażony - tradycyjny polski przepis oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole

Przygotowanie świątecznego karpia

Przynajmniej raz w roku jemy smażonego karpia. Ta potrawa to podstawa wigilijnej kolacji. Często jednak zdarza się, że nie zjemy wszystkich usmażonych porcji i zostaną nam na kolejne dni świąt. Możemy je wtedy odgrzać.

Sprawdź również >>> Jakiego karpia wybrać do smażenia?

Smażenie karpia

Do ponownego smażenia karpia używamy odpowiedniego tłuszczu - oleju rzepakowego lub odpowiedniej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy jest dobry ponieważ najlepiej znosi wysokie temperatury.Aby nie przypalić świątecznego karpia, należy pamiętać, aby nie smażyć go na maśle, jeśli już to na tzw. maśle klarowanym.

Sprawdź również >>> Karp po żydowsku w galarecie

Odgrzewanie w piekarniku

Podobnie wybieramy tłuszcz przy odgrzewaniu na patelni. Dobrym sposobem jest też podgrzanie usmażonych uprzednio porcji karpia w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.Dzwonka ryby można włożyć do naczynia żaroodpornego lub wyłożyć na blasze. Jeśli chcemy, aby zbytnio nie wyschły, możemy je zawinąć w folię aluminiową.

Sprawdź również >>> Karp milicki - dlaczego jest najlepszym wyborem na świąteczny stół?