Jak odgrzać smażonego karpia? [WIDEO]

2018-12-25 8:28 redakcja
Jak odgrzać smażonego karpia? [WIDEO]
Autor: Shutterstock Jak odgrzać smażonego karpia, by nie stracił smaku? To proste z Beszamelem

Smażony karp najlepiej smakuje, gdy jest świeży. Co jednak zrobić gdy rybę trzeba odgrzać? Jak to zrobić, by ryba nie straciła smaku? Polecamy również kilka przepisów na smażonego karpia: Smażony karp wigilijny wg receptury Ewy Wachowicz, Karp smażony - tradycyjny polski przepis oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole

Przygotowanie świątecznego karpia

Przynajmniej raz w roku jemy smażonego karpia. Ta potrawa to podstawa wigilijnej kolacji. Często jednak zdarza się, że nie zjemy wszystkich usmażonych porcji i zostaną nam na kolejne dni świąt. Możemy je wtedy odgrzać.

Sprawdź również >>> Jakiego karpia wybrać do smażenia?

Smażenie karpia

Do ponownego smażenia karpia używamy odpowiedniego tłuszczu - oleju rzepakowego lub odpowiedniej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy jest dobry ponieważ najlepiej znosi wysokie temperatury.Aby nie przypalić świątecznego karpia, należy pamiętać, aby nie smażyć go na maśle, jeśli już to na tzw. maśle klarowanym.

Sprawdź również >>> Karp po żydowsku w galarecie

Odgrzewanie w piekarniku

Podobnie wybieramy tłuszcz przy odgrzewaniu na patelni. Dobrym sposobem jest też podgrzanie usmażonych uprzednio porcji karpia w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.Dzwonka ryby można włożyć do naczynia żaroodpornego lub wyłożyć na blasze. Jeśli chcemy, aby zbytnio nie wyschły, możemy je zawinąć w folię aluminiową.

Sprawdź również >>> Karp milicki - dlaczego jest najlepszym wyborem na świąteczny stół?

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE