Karp po żydowsku w galarecie - łatwy przepis

Karpia można przyrządzać w wersji wytrawnej lub na słodko. Ta ostatnia to karp po żydowsku - z rodzynkami i migdałami.
Autor: Shutterstock Karpia w galarecie w wersji na słodko - z rodzynkami i migdałami.
łatwy
70 min
4

Ten przepis na karpia po żydowsku w galarecie jest dość łatwy i poradzą sobie z nim nawet mniej biegli w sztuce kulinarnej. Tym razem nie faszerujemy ryby, tak jak w przypadku tradycyjnego karpia po żydowsku, lecz podajemy go zalanego galaretą, z migdałami i rodzynkami. Tak przygotowany karp po żydowsku w galarecie świetnie smakuje ze świeżą chałką i chrzanem.

Sprawdź również:

Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce

Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer

Karp po żydowsku w galarecie

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyścić głowy karpia - wyjąć oczy i skrzela, następnie rybę pokroić w dzwonka, lekko posolić i schować do lodówki./p>
  • Głowy, pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę gotować razem na bardzo małym ogniu. Wody wystarczy wlać tyle, aby przykryła głowy. Wywar przecedzić i pozostawić marchewki.
  • Do gorącego wywaru włożyć dzwonka karpia, dodać rodzynki i doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wywar z rybą ponownie gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Karpia wyjąć delikatnie na półmisek i udekorować marchewką, rodzynkami i migdałami. Do wywaru dodać żelatyny (najlepiej 1/3 porcji przewidzianej na taką ilość płynu). Jak dekorować karpia
  • Rybę na półmisku zalać wywarem i schłodzić w lodówce. Gotowego karpia po żydowsku podawać z chałką i chrzanem.