Karp po żydowsku w galarecie - łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Ten przepis na karpia po żydowsku w galarecie jest dość łatwy i poradzą sobie z nim nawet mniej biegli w sztuce kulinarnej. Tym razem nie faszerujemy ryby, tak jak w przypadku tradycyjnego karpia po żydowsku, lecz podajemy go zalanego galaretą, z migdałami i rodzynkami. Tak przygotowany karp po żydowsku w galarecie świetnie smakuje ze świeżą chałką i chrzanem.
Sprawdź również:
Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce
Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyścić głowy karpia - wyjąć oczy i skrzela, następnie rybę pokroić w dzwonka, lekko posolić i schować do lodówki./p>
- Głowy, pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę gotować razem na bardzo małym ogniu. Wody wystarczy wlać tyle, aby przykryła głowy. Wywar przecedzić i pozostawić marchewki.
- Do gorącego wywaru włożyć dzwonka karpia, dodać rodzynki i doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wywar z rybą ponownie gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Karpia wyjąć delikatnie na półmisek i udekorować marchewką, rodzynkami i migdałami. Do wywaru dodać żelatyny (najlepiej 1/3 porcji przewidzianej na taką ilość płynu). Jak dekorować karpia
- Rybę na półmisku zalać wywarem i schłodzić w lodówce. Gotowego karpia po żydowsku podawać z chałką i chrzanem.