Jaki karp najlepszy do smażenia? [WAGA, Z ŁUSKĄ CZY BEZ]

2021-12-15 15:33 redakcja
Jaki karp najlepszy do smażenia? [WAGA, Z ŁUSKĄ CZY BEZ]
Autor: Shutterstock.com Jaki karp najlepszy do smażenia? [WAGA, Z ŁUSKĄ CZY BEZ]

W wielu domach podstawą wigilijnego menu jest smażony karp. Podpowiadamy, jaką rybę wybrać do smażenia, karpia królewskiego, drobnołuskiego czy bezłuskiego? Lepszy jest karp duży czy mały? Jaka waga jest najlepsza? Oto co powinieneś wiedzieć zanim kupisz karpia na wigilię. 

Jak sprawić karpia?

Jakie są rodzaje karpi?

Najpopularniejszą odmianą karpia hodowaną w Polsce jest karp królewski. Karpie królewskie niewiele dużych łusek rozrzuconych po całym ciele oraz jasną skór w złocistym odcieniu.

Oprócz tego mamy jeszcze karpia bezłuskiego i karpia drobnołuskiego. Te gatunki są bardzo odpowiednie do smażenia.

Sprawdź również >>> Jak humanitarnie zabić i oprawić karpia?

Jakiego karpia kupić – dużego czy małego?

Wybierając karpia, nie kupujmy najtańszych ryb. Tańsze z reguły były gorzej karmione i krócej wzrastały.

Karpie karmione zbożem nadają się do sprzedaży po 3 latach a odżywiane tanimi, wysokoenergetycznymi granulatami mogą trafić do handlu już po dwóch. Jakość karmy znacząco zaś wpływa na smak ryby.

Kupujemy rybę świeża i żywą. Idealna waga to 1,2 kg do 1,5 kg. Małe karpie mają zbyt dużo ości, a duże będą zbyt tłuste i mogą mieć błotnisty posmak.

Po odcięciu głowy, patroszymy i oskrobujemy karpia ze wszystkich łusek. Ucinamy ogon i wszystkie płetwy. Nacieramy solą i myjemy, następnie kroimy na dzwonka.

Do smażenia – na rozgrzanej patelni – używamy sklarowanego masła lub oleju.

Sprawdź również >>> Karp smażony - tradycyjny polski przepis

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE