Idealna zamiast dorsza. Najzdrowsza ryba świata podbije niejedno podniebienie
Jest pyszna i chuda. Zawiera sporą porcję białka i nie chłonie rtęci, a jej cena nie przyprawia o zawrót głowy. Miruna to ryba, która żyje w najczystszych wodach oceanicznych. Jest więc jedną z najzdrowszych na świecie. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście tej smacznej białej ryby, czas to zmienić.
Spis treści
- Czy miruna to jest zdrowa ryba?
- Czy miruna jest rybą hodowlaną?
- Co jest lepsze – miruna czy dorsz?
- Przepisy na mirunę
Czy miruna to jest zdrowa ryba?
Mirunę zalicza się do jednych z najzdrowszych ryb na świecie. Jest krewną dorsza. Jej mięso jest białe, soczyste i kruche o delikatnym smaku i pozbawione ości.
To ryba, którą zalicza się do chudych, ale sycących. Porcja o wadze 150 g zawiera tylko 150 kcal. Bez obaw można spożywać ją na diecie odchudzającej. Jest także bezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ wykazuje niski stopień zanieczyszczenia rtęcią.
Miruna jest bogata w witaminy i minerały. To źródło witamin z grupy B, A i D3 oraz selenu, jodu, fosforu, sodu, potasu i żelaza. Zawiera kwasy omega-3. Regularne spożywanie miruny sprzyja prawidłowej pracy mózgu i serca. Zapobiega także chorobom układy krążenia. To również zastrzyk dla urody. Bardzo dobrze wpływa na kondycję włosów i paznokci.
Czy miruna jest rybą hodowlaną?
Miruna nie jest rybą hodowlaną. Żyje w południowych wodach zachodniego Pacyfiku. Poławia się ją u wybrzeży Chile, Argentyny, Tasmanii, Australii i Nowej Zelandii.
Co jest lepsze – miruna czy dorsz?
W porównaniu z dorszem miruna jest nie tylko bogatsza w składniki odżywcze i mniej kaloryczna. Zawiera więcej białka, a jej cena jest o wiele niższa. W polskich sklepach miruna jest dostępna w formie mrożonych filetów, które po odpowiednim przyrządzeniu zaskakują pysznym smakiem.
Przepisy na mirunę
Poniżej znajdziecie łatwe i sprawdzone przepisy na mirunę. Można ją piec, dusić i smażyć. Na diecie sprawdzi się miruna na parze. Przyrządzenie tej morskiej ryby nie jest skomplikowane. Robi się ją dość szybko i bez przykrych niespodzianek.
- Miruna po grecku według Magdy Gessler
- Miruna lub morszczuk z warzywami: przepis na lekkie danie rybne
- Ryba, pieczarki i ser to świetne połączenie. Wystarczy wstawić do piekarnika
- Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym - zapiekana ryba w kilka chwil
Zobacz galerię i sprawdź łatwe i szybkie przepisy na dania rybne na obiad.