Idealna zamiast dorsza. Najzdrowsza ryba świata podbije niejedno podniebienie

2023-12-04 10:14

Jest pyszna i chuda. Zawiera sporą porcję białka i nie chłonie rtęci, a jej cena nie przyprawia o zawrót głowy. Miruna to ryba, która żyje w najczystszych wodach oceanicznych. Jest więc jedną z najzdrowszych na świecie. Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście tej smacznej białej ryby, czas to zmienić.

miruna
Autor: Shutterstock Miruna to ryba oceaniczna, która zaskoczy nie tylko ceną, ale i smakiem.

Spis treści

  1. Czy miruna to jest zdrowa ryba?
  2. Czy miruna jest rybą hodowlaną?
  3. Co jest lepsze – miruna czy dorsz?
  4. Przepisy na mirunę

Czy miruna to jest zdrowa ryba?

Mirunę zalicza się do jednych z najzdrowszych ryb na świecie. Jest krewną dorsza. Jej mięso jest białe, soczyste i kruche o delikatnym smaku i pozbawione ości.

To ryba, którą zalicza się do chudych, ale sycących. Porcja o wadze 150 g zawiera tylko 150 kcal. Bez obaw można spożywać ją na diecie odchudzającej. Jest także bezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ wykazuje niski stopień zanieczyszczenia rtęcią.

Miruna jest bogata w witaminy i minerały. To źródło witamin z grupy B, A i D3 oraz selenu, jodu, fosforu, sodu, potasu i żelaza. Zawiera kwasy omega-3. Regularne spożywanie miruny sprzyja prawidłowej pracy mózgu i serca. Zapobiega także chorobom układy krążenia. To również zastrzyk dla urody. Bardzo dobrze wpływa na kondycję włosów i paznokci.

Czy miruna jest rybą hodowlaną?

Miruna nie jest rybą hodowlaną. Żyje w południowych wodach zachodniego Pacyfiku. Poławia się ją u wybrzeży Chile, Argentyny, Tasmanii, Australii i Nowej Zelandii.

Co jest lepsze – miruna czy dorsz?

W porównaniu z dorszem miruna jest nie tylko bogatsza w składniki odżywcze i mniej kaloryczna. Zawiera więcej białka, a jej cena jest o wiele niższa. W polskich sklepach miruna jest dostępna w formie mrożonych filetów, które po odpowiednim przyrządzeniu zaskakują pysznym smakiem.

Przepisy na mirunę

Poniżej znajdziecie łatwe i sprawdzone przepisy na mirunę. Można ją piec, dusić i smażyć. Na diecie sprawdzi się miruna na parze. Przyrządzenie tej morskiej ryby nie jest skomplikowane. Robi się ją dość szybko i bez przykrych niespodzianek.

Zobacz galerię i sprawdź łatwe i szybkie przepisy na dania rybne na obiad.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?