Ryba, pieczarki i ser to świetne połączenie. Wystarczy wstawić do piekarnika

Ryba z pieczarkami i serem
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dotychczas w ten sposób zdarzało mi się przyrządzać kurczaka. Pomyślałam, że to dobry patent, żeby przemycić rybę do menu dzieciaków, które nie przepadają za nią. Okazało się to całkiem niezłym strzałem, bo obiad został zjedzony bez grymaszenia.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z białej ryby (miruna, dorsz)
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sok z cytryny
  • 200 g goudy, tartej
  • mielona słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 1 lyżka masła.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i oprószyć mieloną papryką, ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Zapiekać 20 minut w 180 st. C.
  • W tym czasie pokroić pieczarki w plasterki, a cebulę w półkrążki. Podsmażyć na łyżce masła, przyprawić, solą, granulowanym czosnkiem i pieprzem.
  • Rybę wyjąc z piekarnika, ułożyć na niej pieczarki z cebulą i tarty ser, wstawić ponownie do piekarnika, aby ser się rozpuścił i lekko zrumienił.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Galeria: Ryba na obiad - najlepsze przepisy na dania rybne

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej