Miruna lub morszczuk z warzywami: przepis na lekkie danie rybne
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Miruna lub morszczuk z warzywami to pomysł na lekkie danie rybne - idealne na bezmięsny obiad. Ryby morskie takie jak miruna czy morszczuk są chude i niskokaloryczne, ale bogate w białko i potas. Obie ryby mają kruche i delikatne w smaku mięso.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 4 spore filety z miruny lub morszczuka (po jednym na osobę)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- duża cebula lub 2 mniejsze
- 2 pory - również zielona część
- otarta skórka z cytryny
- oliwa do skropienia
- 8 dag klarowanego masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml bulionu warzywnego
- pół dużego słoiczka chrzanu lub cały mały
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w paseczki (można też użyć mrożonej mieszanki warzyw pokrojonej w paseczki). Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Warzywa przełożyć na patelnię podlać wrzątkiem i dusić przez kilka minut ( powinny być półtwarde). Przełożyć do innego naczynia.
- Na czystej i suchej patelni położyć pergaminowe koło o jej średnicy. Pokropić oliwą.
- Rybę podzielić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny. Ułożyć na patelni wyścielonej pergaminem. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu.
Z patelni zdjąć pergamin i dodać warzywa. Całość podgrzewać bez przykrycia ok. 15 minut. - W tym czasie zrobić sos: masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać zasmażkę. Gdy się zrumieni, podlać bulionem, zagotować. Dodać chrzan i wymieszać. Dodać śmietanę, zahartowaną najpierw lekko gorącym sosem. Doprawić sola, pieprzem i cukrem.
- Podawać w sosjerce jako dodatek do ryby.