Miruna lub morszczuk z warzywami: przepis na lekkie danie rybne

2021-03-29
Miruna lub morszczuk z warzywami: przepis na lekkie danie rybne
Autor: Shutterstock Ryba z warzywami to przepis na lekkie niskokaloryczne danie.
łatwy
40 min
4

Miruna lub morszczuk z warzywami to pomysł na lekkie danie rybne - idealne na bezmięsny obiad. Ryby morskie takie jak miruna czy morszczuk są chude i niskokaloryczne, ale bogate w białko i potas. Obie ryby mają kruche i delikatne w smaku mięso.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 4 spore filety z miruny lub morszczuka (po jednym na osobę)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • duża cebula lub 2 mniejsze
  • 2 pory  - również zielona część
  • otarta skórka z cytryny
  • oliwa do skropienia
  • 8 dag klarowanego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml  bulionu  warzywnego
  • pół dużego słoiczka chrzanu lub cały mały
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w paseczki (można też użyć mrożonej mieszanki warzyw pokrojonej w paseczki).  Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Warzywa przełożyć na patelnię podlać wrzątkiem i dusić przez kilka minut ( powinny być półtwarde). Przełożyć do innego naczynia.
  • Na czystej i suchej patelni położyć pergaminowe koło o jej średnicy. Pokropić oliwą.
  • Rybę podzielić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny. Ułożyć na patelni wyścielonej pergaminem. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu.
    Z patelni zdjąć pergamin i dodać warzywa.  Całość podgrzewać bez przykrycia ok. 15 minut.
  • W tym czasie zrobić sos: masło rozgrzać w rondelku, dodać mąkę i wymieszać zasmażkę. Gdy się zrumieni, podlać bulionem, zagotować. Dodać chrzan i wymieszać. Dodać śmietanę, zahartowaną najpierw lekko gorącym sosem. Doprawić sola, pieprzem i cukrem.
  • Podawać w sosjerce jako dodatek do ryby.