Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym - zapiekana ryba w kilka chwil
2021-07-23
łatwy
25 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Do przygotowania ryby w sosie cytrynowo-musztardowym można użyć dowolnej białej ryby morskiej. Świetnie smakuje przyrządzony w ten sposób dorsz, ale także miruna i mintaj. Sos można przygotować wcześniej, a potem zapiec w nim rybę w dowolnym momencie.
Nie wszyscy lubią ryby smażone, nie każdy może też je jeść. Poza tym chude ryby morskie często wydają się suche i wiórowate - szczególnie jeśli były głęboko mrożone. Nawet powszechna glazura nie do końca chroni ryby przed wysychaniem związanym z mrożeniem. Takie ryby zyskują na smaku i soczystości, gdy zapieczemy je z sosem. Na dodatek są mniej kaloryczne i zdrowsze niż ryby smażone.
SKŁADNIKI
- 2 filety z białej ryby
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 0,5 cytryny
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bardzo drobno posiekaj szalotkę i wrzuć ją na średnio rozgrzane masło.
- Gdy cebula się zeszkli dodaj śmietanę, musztardę i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
- Sos przypraw niewielką ilością kurkumy, która nada mu piękny, żółty kolor.
- Podgrzewaj sos na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje, a na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Filety rybne pokrój na odpowiadające ci kawałki, oprósz solą i pieprzem i ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Zalej je przygotowanym sosem i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 200 st.C.
- Podawaj udekorowane kawałkiem cytryny, suszonymi listkami tymianku i czerwonym pieprzem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?