Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym - zapiekana ryba w kilka chwil

Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym - zapiekana ryba w kilka chwil
Autor: Shutterstock Ryba w sosie cytrynowo-musztardowym podana na czarnym talerzu.
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Do przygotowania ryby w sosie cytrynowo-musztardowym można użyć dowolnej białej ryby morskiej. Świetnie smakuje przyrządzony w ten sposób dorsz, ale także miruna i mintaj. Sos można przygotować wcześniej, a potem zapiec w nim rybę w dowolnym momencie.

Nie wszyscy  lubią ryby smażone, nie każdy może też je jeść. Poza tym chude ryby morskie często wydają się suche i wiórowate - szczególnie jeśli były głęboko mrożone. Nawet  powszechna glazura nie do końca chroni ryby przed wysychaniem związanym z mrożeniem. Takie ryby zyskują na smaku i  soczystości, gdy zapieczemy je z sosem. Na dodatek są mniej  kaloryczne i zdrowsze niż ryby smażone.

SKŁADNIKI

  • 2 filety z białej ryby
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 0,5 cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bardzo drobno posiekaj szalotkę i wrzuć ją na średnio rozgrzane masło.
  • Gdy cebula się zeszkli dodaj śmietanę, musztardę i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  • Sos przypraw niewielką ilością kurkumy, która nada mu piękny, żółty kolor.
  • Podgrzewaj sos na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje, a na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Filety rybne pokrój na odpowiadające ci kawałki, oprósz solą i pieprzem i ułóż w naczyniu do zapiekania.
  • Zalej je przygotowanym sosem i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 200 st.C.
  • Podawaj udekorowane kawałkiem cytryny, suszonymi listkami tymianku i czerwonym pieprzem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej