Miruna po grecku według Magdy Gessler

2021-11-23
Miruna po grecku według  Magdy Gessler [WIDEO]
Autor: Shutterstock Miruna po grecku według Magdy Gessler to przepis warty wypróbowania.
łatwy
60 min
4

Przepis Magdy Gessler na rybę po grecku - mirunę - cieszy się wielką popularnością. Sprawdźcie sami i oceńcie, czy jest najlepszy! Zamiast miruny można wykorzystać filet z dorsza albo mintaja.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją, jak zrobić rybę po grecku!

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z miruny lub dorsza
  • 2 kg pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 6 marchwi
  • pół selera
  • 2 cebule
  • 3 większe pietruszki,
  • 1 mały por (biała część)
  • 50 ml wina białego
  • mąka
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka słodka
  • kardamon i cynamon
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę należy pokroić na średniej wielkości kawałki,  przyprawić solą i pieprzem oraz papryką.
  • Potem panierować w mące, a następnie smażyć na złoty kolor.
  • W międzyczasie należy podsmażyć cebulę i por.
  • Marchew, seler, cukinię i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać do cebuli i dusić.
  • Do warzyw, gdy będą miękkie, dodać przyprawy.
  • Dorzucić do nich pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dodać wino i gotować.
  • Wszystko razem dusić 10-15 minut - do odparowania nadmiaru sosu.
  • Usmażoną rybą zalać sosem i wymieszać.