Miruna po grecku według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
60 min
4
Przepis Magdy Gessler na rybę po grecku - mirunę - cieszy się wielką popularnością. Sprawdźcie sami i oceńcie, czy jest najlepszy! Zamiast miruny można wykorzystać filet z dorsza albo mintaja.
ZOBACZ WIDEO z instrukcją, jak zrobić rybę po grecku!
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z miruny lub dorsza
- 2 kg pomidorów
- 1 mała cukinia
- 6 marchwi
- pół selera
- 2 cebule
- 3 większe pietruszki,
- 1 mały por (biała część)
- 50 ml wina białego
- mąka
- sól, pieprz
- czerwona papryka słodka
- kardamon i cynamon
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę należy pokroić na średniej wielkości kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz papryką.
- Potem panierować w mące, a następnie smażyć na złoty kolor.
- W międzyczasie należy podsmażyć cebulę i por.
- Marchew, seler, cukinię i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych okach, dodać do cebuli i dusić.
- Do warzyw, gdy będą miękkie, dodać przyprawy.
- Dorzucić do nich pokrojone pomidory, liście laurowe i ziele angielskie.
- Dodać wino i gotować.
- Wszystko razem dusić 10-15 minut - do odparowania nadmiaru sosu.
- Usmażoną rybą zalać sosem i wymieszać.