Sieja wędzona

Sieja wędzona
Autor: Shutterstock Wędzona sieja - prawdziwy rarytas
łatwy
30 min
4

Sieja wędzona to jedna  z najdroższych ryb na naszym rynku. Ta rzadka ryba o niezwykle smacznym mięsie ma wielu amatorów. Można się pokusić o samodzielne przygotowanie wędzonej siei. Wystarczą dobre chęci i dwie sprawne dłonie. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg siei
  • 1,5 kg soli
  • 70 dag cukru
  • 2 łyżki pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • osłonka z pończochy lub specjalna siatka wędzarnicza do kupienia w wyspecjalizowanych sklepach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z ryby usunąć łuski, a następnie moczyć ją 30 minut w solance przygotowanej z proporcji 30 dag soli na 5 l wody.
  • Potem włożyć sieję na 3 godziny do roztworu przygotowanego z 5 l wody, reszty soli i przypraw. 
  • Wyjąć z roztworu, opłukać, włożyć do osłonki z pończochy i osznurować wzdłuż i w poprzek co 1-2 cm lub po prostu włożyć do specjalnej siatki.
  • Suszyć 3 godziny w chłodnym miejscu.
  • Wędzić 4 godziny w ciepłym dymie z drewna lipy lub klonu do uzyskania złocistożółtego koloru.
  •