Sieja wędzona
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Sieja wędzona to jedna z najdroższych ryb na naszym rynku. Ta rzadka ryba o niezwykle smacznym mięsie ma wielu amatorów. Można się pokusić o samodzielne przygotowanie wędzonej siei. Wystarczą dobre chęci i dwie sprawne dłonie.
SKŁADNIKI
- 1 kg siei
- 1,5 kg soli
- 70 dag cukru
- 2 łyżki pieprzu
- kilka liści laurowych
- osłonka z pończochy lub specjalna siatka wędzarnicza do kupienia w wyspecjalizowanych sklepach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z ryby usunąć łuski, a następnie moczyć ją 30 minut w solance przygotowanej z proporcji 30 dag soli na 5 l wody.
- Potem włożyć sieję na 3 godziny do roztworu przygotowanego z 5 l wody, reszty soli i przypraw.
- Wyjąć z roztworu, opłukać, włożyć do osłonki z pończochy i osznurować wzdłuż i w poprzek co 1-2 cm lub po prostu włożyć do specjalnej siatki.
- Suszyć 3 godziny w chłodnym miejscu.
- Wędzić 4 godziny w ciepłym dymie z drewna lipy lub klonu do uzyskania złocistożółtego koloru.