Mini pizze z grzybami: drożdżowe tartaletki z grzybami i serem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mini pizze z grzybami to po prostu otwarte paszteciki z ciasta drożdżowego na pizzę. Tak przygotowane tartaletki z nadzieniem z grzybów leśnych będą smakowały wam i waszym przyjaciołom. Podczas przyjęcia mogą stanowić przekąskę lub przystawkę do kolacji. Mini pizze z grzybami hodowlanymi (najbezpieczniejsze dla dzieci): pieczarkami lub boczniakami staną się przysmakiem waszych dzieci.
Tutaj: O grzybach w Polsce, zasadach zbierania i przetwarzania
SKŁADNIKI
- 1 porcja drożdżowego ciasta na pizzę domowego lub gotowego
- 500 g grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 100 g ostrego sera żółtego
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić dość drobno.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać grzyby i smażyć do chwili, gdy odparuje sok, jaki wypuszczą.
- Drożdżowe ciasto na pizzę rozwałkować, przy pomocy foremki lub szklanki wykroić krążki.
- Na środku każdego krążka ułożyć po łyżce grzybowego farszu. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem. Posypać tartym serem.
- Mini pizze zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do chwili gdy ciasto się zrumieni, a ser przypiecze.
- Podawać jako przystawkę lub przekąskę do piwa dla dorosłych lub przekąskę do szkoły dla dzieci.