Bigos szlachecki według Magdy Gessler: przepis idealny na święta i nie tylko!

2021-09-08
Bigos szlachecki wg Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Bigos szlachecki według Magdy Gessler powinien być dość kwaśny i wzbogacony aromatem śliwek oraz grzybów
średni
240 min
4

Dieta bezglutenowa

Bigos szlachecki według Magdy Gessler ma być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem śliwek wędzonych, grzybów i dziczyzny. Sprawdź, jak zrobić pyszny bigos według Magdy Gessler. Oprócz samego przepisu na świąteczny bigos bardzo ważny jest dobry garnek z grubym dnem i głęboka patelnia. Bigos zyska jeszcze lepszy smak, jeśli po Bożym Narodzeniu dodamy do niego resztki pieczonego mięsa, schabu, szynki itp. Dzięki temu na sylwestra i Nowy Rok uzyskamy bigos o najbogatszym smaku.

SKŁADNIKI

  • 50 dkg kiszonej kapusty
  • 35-40 dkg słodkiej (białej) kapusty
  • 2 średnie lub 3 małe cebule
  • 6-8 śliwek wędzonych (najlepiej nowosądeckich)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 40 dkg różnego rodzaju mięsa (powinna się w nim znaleźć dziczyzna)
  • 2 kiełbaski z dzika (albo wieprzowe, jeśli nie uda się dostać)
  • 6-8 kapeluszy suszonych borowików
  • szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
  • olej rzepakowy
  • słonina lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka
  • przyprawy: sól, pieprz, olej rzepakowy, liście laurowe (2-3), ziele angielskie (2-3), ziarenka jałowca (3-4), cukier (do smaku), kminek (1-2 łyżeczki) – ułatwi trawienie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Borowiki opłukać, zalać ciepłą przegotowaną wodą, zostawić na noc lub przynajmniej kilka godzin do namoczenia. Namoczyć również śliwki, tak by trochę zmiękły. 
  • Mięso pokrojone w kostkę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni, chwilę poddusić. Kiszonej kapusty najlepiej w ogóle nie płukać, chyba że jest bardzo kwaśna - wtedy wystarczy jeden raz. 
  • Słodką kapustę drobno poszatkować (bez zewnętrznych liści i grubych głąbów).
  • Drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na patelni po mięsie, Dodać przyprawy, chwilę przesmażyć, dodać kiszoną kapustę, zagotować, można dodać trochę wody.
  • Słodka kapustę włożyć do dużego garnka, doprawić kminkiem, dodać mięso i chwilę gotować pod przykryciem – kapusta szybciej zmięknie. Dodać posiekane borowiki i śliwki wraz ze wszystkimi płynami, w których się moczyły. Gotować, co jakiś czas mieszając.
  • Przygotować osobny garnek - najlepiej wyłożyć go słoniną albo przerośniętym boczkiem. Dzięki temu zyskamy gwarancję, że bigos się nie przypali! Umieścić w nim zawartość patelni oraz garnka z kapustą. Dolać zagotowany kwas z kapusty, doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie posłodzić. Gotować 2-2,5 godziny, często mieszając.
  • Bigos szybko schłodzić, codziennie gotować przez około 30 minut. Bigos jest najlepszy po 4-5 dniach gotowania. Gotowy bigos tradycyjny możemy zamrozić lub przełożyć do szczelnie zamykanych słoików. Do ugotowanego bigosu możemy podczas każdego odgrzewania dodać kawałek świeżej kiełbasy, ponacinanej jak do smażenia. W trakcie odgrzewania kiełbasa dobrze się ogrzeje.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl

Sprawdź:

Kalendarz przygotowań świątecznych: jak przygotować się do Wigilii i Świąt?

Jak przechować potrawy przygotowane na święta

Jak wykorzystać jedzenie, które zostało po świętach

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

Tych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole:

Jak zrobić pyszny pasztet na święta?

Kapusta z grochem - przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler

Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie

W galerii sprawdzisz jak samodzielnie ukisić kapustę na bigos!