Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort makowy to wykwintna alternatywa dla makowca

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jeśli szukasz dobrego przepisu na eleganckie świąteczne ciasto, proponujemy tort makowy. Co powiesz na puszysty biszkopt, delikatnie nasączony alkoholem, z maślano-jajeczną masą pachnącą kawą? Przepis na tort makowy wypróbuj jeszcze przed Bożym Narodzeniem - będzie pysznie!

Dowiedz się więcej na temat  maku do makowca!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Składniki

  • biszkopt:

  • 20 dag maku

  • 2 szklanki mleka

  • 8 jaj

  • 20 dag cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 5 łyżek bułki tartej

  •  

  • krem:

  • 4 żółtka

  • 20 dag cukru pudru

  • 25 dag miękkiego masła

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • ½ kieliszka spirytusu

  •  

  • syrop:

  • szklanka wody

  • 10 dag cukru

  • kieliszek spirytusu

  • sok z cytryny

  •  

  • dekoracja:

  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak ugotuj na mleku. Odcedź. Trzykrotnie przekręć przez maszynkę.

  • Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj kogel-mogel do masy makowej.

  • Białka ubij na pianę. Delikatnie połącz z makiem oraz bułką tartą.

  • Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm natłuść, obsyp lekko bułką tartą. Przełóż do niej masę biszkoptowo-makową. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza.

  • Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem. Zestaw miseczkę z palnika. Dalej ubijaj masę jajeczną, aż przestygnie.

  • Masło dobrze utrzyj. Połącz z wystudzonym koglem-moglem.

  • Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody. Dodaj spirytus. Wystudź. Stopniowo i wolno połącz z masą maślano-jajeczną.

  • Przygotuj syrop: wodę zagotuj z cukrem. Przestudź. Wlej sok z cytryny oraz spirytus.

  • Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Nasącz połową syropu dolny krążek. Posmaruj go połową masy kawowej. Nakryj drugim krążkiem – nasącz go syropem.

  • Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj orzechami.

Ocena: 3,1