Ciasto PIJANA ZAKONNICA - mocno alkoholowy deser dla dorosłych
2023-02-24
łatwy
45 min
12
Ciasto PIJANA ZAKONNICA to puszysty biszkopt nasączony mocno alkoholowym, czekoladowym ponczem i przykryty lekką bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, interesująco wygląda, a przygotować je może niemal każdy, bo tylko pozornie jest trudne. Gdy nie mam czasu piec biszkoptu, wykorzystuje do przygotowania tego ciasta gotowe blaty biszkoptowe lub podłużne biszkopciki. Z tych ostatnich ciasto wychodzi nieco mniej atrakcyjne, ale równie smaczne.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do formy
- Poncz:
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 tabliczki czekolady 60% kakao
- 200 ml rumu
- Bita śmietana:
- 4 szklanki śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- wrzątek do rozpuszczenia żelatyny
- Dodatkowo:
- polewa czekoladowa lub czekolada starta na wiórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować biszkopt trzeba ubić jajka z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści. nie przerywając miksowania doda ocet, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką niedużej tortownicy (średnica ok. 22 cm). Więcej na temat w artykule Jak upiec idealny biszkopt.
- Biszkopt piec ok. 25 min w temperaturze 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i w jeszcze ciepłym cieście porobić dziurki, na przykład trzonkiem drewnianej łyżki. Powinny mieć one średnicę ok 5-7 mm, a właściwy odstęp między nimi to ok 2 cm. Tak przygotowany biszkopt odstawić.
- W niedużym garnku zagotować wodę, na garnku z wodą postawić metalową miseczkę lub nieco mniejszy garnek i rozpuścić w nim masło i czekoladę, wlać wodę, dodać kakao i cukier. Mieszać przez chwilę aby składniki się dobrze połączyły, zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Po chili dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
- Ciepły jeszcze pącz/krem wlewać do przygotowanych w biszkopcie otworów, wypełnić nim dokładnie całe ciasto, resztę rozprowadzić na wierzchu biszkoptu. Odstawić ciasto, aby całkowicie wystygło. Wystudzone można wstawić na 15-20 minut do lodówki.
- Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, po czym wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cienkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Śmietanę wyłożyć na schłodzony biszkopt. Wierzch udekorować polewą czekoladową (tu przepis) lub obsypać startą na tarce czekoladą.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?