Ciasto PIJANA ZAKONNICA - mocno alkoholowy deser dla dorosłych

Ciasto pijana zakonnica
Autor: Shutterstock Ciasto pijana zakonnica wygląda bardzo ciekawie.
łatwy
45 min
12

Ciasto PIJANA ZAKONNICA to puszysty biszkopt nasączony mocno alkoholowym, czekoladowym ponczem i przykryty lekką bitą śmietaną. Ciasto jest pyszne, interesująco wygląda, a przygotować je może niemal każdy, bo tylko pozornie jest trudne. Gdy nie mam czasu piec biszkoptu, wykorzystuje do przygotowania tego ciasta gotowe blaty biszkoptowe lub podłużne biszkopciki. Z tych ostatnich ciasto wychodzi nieco mniej atrakcyjne, ale równie smaczne.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do formy
  • Poncz:
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 tabliczki czekolady 60% kakao
  • 200 ml rumu
  • Bita śmietana:
  • 4 szklanki śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • wrzątek do rozpuszczenia żelatyny
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa lub czekolada starta na wiórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować biszkopt trzeba ubić jajka z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści. nie przerywając miksowania doda ocet, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką niedużej tortownicy (średnica ok. 22 cm). Więcej na temat w artykule Jak upiec idealny biszkopt.
  • Biszkopt piec ok. 25 min w temperaturze 180 st. C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i w jeszcze ciepłym cieście porobić dziurki, na przykład trzonkiem drewnianej łyżki. Powinny mieć one średnicę ok 5-7 mm, a właściwy odstęp między nimi to ok 2 cm. Tak przygotowany biszkopt odstawić.
  • W niedużym garnku zagotować wodę, na garnku z wodą postawić metalową miseczkę lub nieco mniejszy garnek i rozpuścić w nim masło i czekoladę, wlać wodę, dodać kakao i cukier. Mieszać przez chwilę aby składniki się dobrze połączyły, zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Po chili dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
  • Ciepły jeszcze pącz/krem wlewać do przygotowanych w biszkopcie otworów, wypełnić nim dokładnie całe ciasto, resztę rozprowadzić na wierzchu biszkoptu. Odstawić ciasto, aby całkowicie wystygło. Wystudzone można wstawić na 15-20 minut do lodówki.
  • Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, po czym wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cienkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę cały czas miksując na wolnych obrotach.
  • Śmietanę wyłożyć na schłodzony biszkopt. Wierzch udekorować polewą czekoladową (tu przepis) lub obsypać startą na tarce czekoladą.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej