Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Sprawdzony przepis na pasztet [WIDEO]

Jak zrobić pyszny pasztet na święta? Sprawdzony przepis na pasztet [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy pasztet uświetni każde święta.

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pasztet domowy to prawdziwy hit świąteczny. Warto więc poświęcić trochę czasu i go upiec! Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis na pasztet na święta - doskonały i na Boże Narodzenie, i na Wielkanoc.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidoramiPasztet staropolski oraz Pasztet z grzybami

Zobacz także Mięso na pasztet: jakie jest najlepsze?

Składniki

  • 1 kg mięsa z łopatki

  • 1 kg mięsa wołowego

  • 3 udka z kurczaka

  • 70 dag podgardla

  • 50 dag boczku

  • 2 kajzerki czerstwe

  • 2 pietruszki

  • 4 marchewki

  • 5 jaj

  • 2 cebule

  • 6 sztuk ziela angielskiego

  • 5 listki laurowe

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso gotujemy z listkami laurowymi, zielem angielskim, marchewką i pietruszką. Udka gotują się krócej (wcześniej trzeba je wyjąć).

  • Tak ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z marchewką i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułką (bułkę moczymy w wywarze z mięsa - wcześniej warto go przecedzić).

  • Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju i także przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka). Jak przyprawić pasztet? Sprawdź tutaj.

  • Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułką tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką.

  • Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Z powyższej ilości mięsa wychodzą 3 foremki aluminiowe o wymiarach ok. 30x10 cm. (Poznaj również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet)

Ocena: 3,1