Pasztet na święta: TOP 10 najlepszych pasztetów domowych

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Dobry pasztet to ukoronowanie kulinarnego wysiłku świątecznego. Pasztet zazwyczaj podaje się w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Pyszni się na stole od śniadanie do kolacji. Podaje się do niego marynowane grzybki, śliwki i gruszki oraz sosy. Obowiązkowo żurawinowy lub chrzanowy. Jak zrobić pasztet na święta? Zobacz 10 przepisów i wybierz najlepszy dla siebie! 

Pasztet mięsny na piwie - patent na rewelacyjny pasztet, mięciutki i aromatyczny
Fot.: Shutterstock

Pasztet mięsny na piwie

Mięso na pasztet uduszone w piwie nabiera niezwykłej soczystości i kruchości. Dzięki temu przygotowany z niego garmaż jest delikatny i puszysty, a jednocześnie soczysty. Ten pasztet rozpływa się w ustach i ma szansę stać się gwiazdą świątecznego stołu. Zobacz przepis, jak zrobić >>> PASZTET MIĘSNY NA PIWIE

Oszczędny pasztet z podrobami: przepis z wątrobą wołową i wieprzowymi płuckami oraz boczkiem
Fot.: Shutterstock

Oszczędny pasztet z podrobami

Pasztet z płucek i boczku z dodatkiem wołowej wątroby to ekonomiczna wersja ulubionego pasztetu. Płucka wieprzowe i boczek są dość tanie, tak jak wołowa wątroba. Można do tej bazy dodać także zachowane kawałki pieczeni. Zawsze namawiamy do nie wyrzucania resztek pieczonego mięsa i przygotowanie z nich pysznego pasztetu. Wypróbuj przepis, jak upiec >>>OSZCZĘDNY PASZTET Z PODROBAMI

Pasztet na święta Bożego Narodzenia
Fot.: Shutterstock

Świąteczny pasztet

Domowy pasztet chętnie przygotowujemy na święta czy inne uroczyste okazje. Pieczenie pasztetu wymaga odrobiny wysiłku, jednak jego smak wynagrodzi te trudy. Zobacz sprawdzony przepis na idealny na święta, z suszonymi owocami i grzybami >>>PASZTET ŚWIĄTECZNY

Pasztet z galaretką z żurawiny
Fot.: Shutterstock

Pasztet z galaretką z żurawiny

Pasztet z galaretką z żurawiny to potrawa wykwintna, wprost idealna na odświętny stół. Słodko-kwaśna galaretka z żurawiny doskonale pasuje do mięsnego pasztetu, podkreślając jego smak. Wypróbuj przepis na elegancki i przepyszny >>>PASZTET Z GALARETKĄ Z ŻURAWINY

Pasztet łopatki i boczku z suszonymi śliwkami
Fot.: Shutterstock

Pasztet z łopatki i boczki z suszonymi śliwkami

Pasztet z suszonymi śliwkami to niekwestionowany król świątecznego stołu. Przygotowanie jest łatwe. A smak? Po prostu palce lizać! Zobacz koniecznie przepis, jak zrobić >>>PASZTET Z ŁOPATKI I BOCZKU Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Pasztet z kaczki z migdałami: przepis na idealny pasztet drobiowy
Fot.: thinkstockphotos.com

Pasztet z kaczki z migdałami

Pasztet z kaczki z dodatkiem mięsa wieprzowego to klasyka kuchni staropolskiej. Ten pyszny pasztet z chrupiącymi migdałami w środku uświetni każde rodzinne spotkanie. Pasztet do wyborna domowa wędlina doskonała od święta i na co dzień. Koniecznie zobacz przepis, jak przyrządzić >>>PASZTET Z KACZKI Z MIGDAŁAMI

Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim: przepis na domowy pasztet
Fot.: thinkstockphotos.com

Pasztet z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim

Terrina z kurczaka to rodzaj pasztetu gotowanego w kąpieli wodnej. Ten rodzaj wędliny domowej doskonale prezentuje się odświętnych półmiskach, jak i na codziennej kromce chleba. Lekkostrawna terrina z kurczaka ze zdrowym i smacznym czosnkiem niedźwiedzim będzie smakowała dzieciom i dorosłym. Zobacz przepis, jak przygotować >>>LEKKI PASZTET Z KURCZAKA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Pasztet klasyczny z mieszanych mięs: sprawdzony przjepis
Fot.: Shutterstock

Pasztet klasyczny z mieszanych mięs

Pasztet klasyczny swój smak zawdzięcza mieszaniu różnych gatunków mięs - im ich więcej, tym smak pasztetu bogatszy. Delikatności tej domowej wędlinie dodają jarzyny, z którymi dusi się mięso na pasztet. Wypróbuj nasz przepis na >>>PASZTET KLASYCZNY Z MIESZANYCH MIĘS

Domowy pasztet: przepis na smaczny pasztet
Fot.: Shutterstock

Domowy pasztet dla każdego

Domowy pasztet nadaje się na świąteczny stół, ale też do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy. Zobacz koniecznie recepturę na najlepszy >>>DOMOWY PASZTET

Dziczyzna: pasztet z dzika. Przepis na pyszną przekąskę
Fot.: thinkstockphotos.com

Pasztet z dzika

Dziczyzna zajmowała ważne miejsce w kuchni staropolskiej. Dziś niezbyt doceniana, ma jednak grono zagorzałych fanów. Pasztet z dzika to jedna z najpopularniejszych potraw z dziczyzny. Sprawdź przepis, jak zrobić >>>TRADYCYJNY PASZTET Z DZIKA

Zobacz następną galerię
Dania z kalmarów
Dania z kalmarów

Dania z kalmarów

Zamknij galerię
email