Pasztet mięsny na piwie - patent na rewelacyjny pasztet, mięciutki i aromatyczny

Pasztet mięsny na piwie - patent na rewelacyjny pasztet, mięciutki i aromatyczny
Autor: Shutterstock Pasztet mięsny na piwie jest miękki i aromatyczny, idealny na święta.
średni
45 min
4

Mięso na pasztet uduszone w piwie nabiera niezwykłej soczystości i kruchości. Dzięki temu przygotowana z niego wędlina jest delikatna i puszysta, a jednocześnie nie jest sucha. Ten pasztet rozpływa się w ustach i ma szansę stać się gwiazdą świątecznego stołu.  

Jakie dodatki podać do pasztetu?

Ten pasztet jest tak smaczny, że najlepiej smakuje sam lub z kromką świeżego, białego chleba. Można go jednak podać z różnymi dodatkami, najlepiej takimi, jakie lubią wszyscy domownicy. Znakomicie pasują do niego domowe pikle: marynowane grzybki, konserwowa papryka i kiszone ogórki.

Sosy do pasztetu

Pasztet domowy świetnie smakuje również z sosami - można więc podać tradycyjną świąteczną żurawinę do mięs lub nieco bardziej oryginalnie - chutney śliwkowy. Sosy owocowe bardzo dobrze podkreślają smak pasztetu. Jeśli wolisz coś ostrzejszego - podaj ćwikłę z chrzanem lub sos chrzanowy. U nas dzieciaki polewają go obficie keczupem - może to lekka profanacja, ale skoro tak im najbardziej smakuje, to czemu nie. Dorosła cześć domowników zdecydowanie wybiera do tego pasztetu domowy chrzan.

Polecamy też:

Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii

Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta

Świąteczne zakupy spożywcze online: przewodnik jak i gdzie zamawiać przez internet?

Kilka innych przepisów na domowe pasztety znajdziesz w galerii:

SKŁADNIKI

  • 200 g pręgi wołowej
  • 200 g wieprzowiny 
  • 200 g wątróbki cielęcej
  • 150 g podgardla
  • 3 jajka
  • 1 spora cebula
  • 5 suszonych podgrzybków
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 butelka piwa
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać i pokroić na mniejsze części, grzyby namoczyć, bułki namoczyć.
  • Mięso i podroby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka razem z cebulą i grzybami.
  • Całość zalać piwem, zagotować i zostawić na małym ogniu, aż piwo całkiem odparuje.
  • Ugotowane składniki zmielić trzy razy, dodać odciśniętą bułkę.
  • Masę przyprawić do smaku, dodać do niej jajka i dokładnie wyrobić.
  • Keksówkę lub naczynie żaroodporne wysmarować smalcem i wyłożyć do niej masę.
  • Wstawić do większej blaszki. Wlać wody do połowy wysokości keksówki.
  • Piec 90 minut w 200 st. C., od czasu do czasu dolewając wody.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej