Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]

Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wigilijny barszcz z uszkami - pierwsze chwile wieczerzy muszą zachwycić smakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 140 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czerwony barszcz wigilijny z przepisu Magdy Gessler doskonale smakuje z uszkami. Tradycyjnie uszka, malutkie pierożki, zanurzone w purpurowym barszczu nadziewane są farszem grzybowym. Pierwsze danie, które pojawia się na świątecznym stole powinno być naprawdę wyjątkowe, dlatego przyrządź barszcz czerwony z uszkami według sprawdzonej receptury mistrzyni kuchni, Magdy Gessler.

Składniki

  • 1 kg buraków

  • 5 borowików

  • 3 liście laurowe

  • 1 por

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 goździki

  • szczypta pieprzu czarnego

  • szczypta kminu rzymskiego

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • skórka z 2 jabłek średniej wielkości

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

  • Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj wywar na wolnym ogniu.

  • Cebulę, czosnek i pora pokrój w plasterki i podsmaż na złoty kolor i dodaj do wywaru.

  • Obierz dwa średnie jabłka ze skórek i wrzuć obierki do zupy.

  • Dodaj do wywaru przyprawy: goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Nie sól wywaru.

  • Borowiki świeże dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Jeśli masz suszone, to dodaj je od razu do wywaru.

  • Gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny.

  • Dodaj sok z 1 cytryny i gotuj jeszcze 5 minut.

  • Odcedź barszcz zostawiając tylko wywar.

  • Następnego dnia podgrzej barszcz. Podawaj tradycyjnie z uszkami.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

 

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami

 

 

 

 

 

 

Wigilijna zupa rybna

 

Wigilijna zupa rybna

Wigilijna zupa migdałowa

 

 

 

 

 

 

Zupa migdałowa

 

 

 

 

 

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

 

 

 

 

 

 

Ocena: 2,3